Šarišania pripravujú rekonštrukciu slávnej bitky na hrade

Bitka pri Rozhanovciach (1312), Obrázková kronika

Vo Veľkom Šariši si chcú pripomenúť 700 rokov od víťaznej bitky, kedy vojská kráľa Karola Róberta z Anjou obliehali Šarišský hrad, no obrancovia Omodejovci sa útočníkovi ubránili. Pomoc majiteľovi Šarišského hradu vtedy prišla zo strany Matúša Čáka Trenčianskeho. Veľký Šariš pripravuje rekonštrukciu slávnej bitky na 22. apríla. Ako informoval jeden z organizátorov podujatia Martin Sárossy, ktorý sa ako občiansky aktivista angažuje pri oprave hradu, podujatie sa uskutoční na hrade za účasti širokej verejnosti. Dobývať sa bude úsek hradby, ktorý vlani opravili nezamestnaní. Predstavenie sa uskutoční medzi dvomi hradbami. Podľa Sárossyho, pri príprave scenára sa mohli oprieť o pomerne podrobné historické zápisky, z čoho aj čerpali. Boje trvali asi mesiac. Časť obrancov sa dokonca vzdala, ale vnútorný hrad sa do príchodu posily dokázal ubrániť. Vojská Karola Róberta sa stiahli, aby väčšou silou zaútočili v júni 1312 pri Rozhanovciach.
Počas rekonštrukcie bitky na Šarišskom hrade svoje šermiarske umenie predvedú členovia zo skupín historického šermu Cohors a Sarus. Aby bol scenár bojov dokonale naplnený, Šarišania potrebujú získať a zaškoliť ešte sto dobrovoľníkov, ktorí budú hrať ďalších útočníkov a obrancov – obyvateľov hradu. “Verbovačku” na všetky roly organizujú v sobotu 24. marca v Kultúrno-informačnom centre vo Veľkom Šariši so začiatkom o 15:00. Na výbere sa môžu zúčastniť všetci záujemcovia od 15 rokov vyššie.
Sárossy uviedol, že s vybranými dobrovoľníkmi budú nasledovať ešte viaceré stretnutia, na ktorých ich profesionálni šermiari naučia základy bezpečného boja. Účastníci bojov si budú môcť pripraviť vlastný kostým z látok, ktoré im zabezpečili organizátori z grantových peňazí. Na sobotňajší výber môžu prísť aj dievčatá a ženy, ktoré budú plniť úlohu ošetrovateliek alebo sa uplatnia pri príprave víťaznej hostiny.

Nové články 1x za mesiac na váš eMail.

Nerozosielame spam! Prečítajte si naše podmienky použitia.

Súvisiace články

Začala verejná zbierka na záchranu Šarišského hradu

Dobrovoľníci, ktorí pomáhajú pri záchrane Šarišského hradu, organizujú verejnú zbierku. Výťažok chcú použiť na opravu nárožia mohutnej centrálnej veže. „Je to najvyšší bod hradu. Každý, kto sem príde, chce ísť na vežu, lebo je odtiaľ nádherný výhľad. Ľudia si pritom neuvedomujú, že tu kedykoľvek môže dôjsť k smrteľnému úrazu.“ Povedal vedúci dobrovoľníkov a koordinátor verejnej zbierky, Martin Sárossy.

Odpovede

  1. Na hrade Šariš bude v nedeľu

    Na hrade Šariš bude v nedeľu stredoveká bitka

    VEĽKÝ ŠARIŠ 20. apríla (SITA) – Obyvatelia Veľkého Šariša a nadšenci histórie zo širokého okolia si v nedeľu 22. apríla pripomenú 700 rokov od víťaznej bitky na Šarišskom hrade, v ktorej majitelia hradu Omodejovci odvrátili útok vojska kráľa Karola Róberta z Anjou. Neskôr sa súboj zvrátil pri Košiciach v známej bitke pri Rozhanovciach, kde vyšli víťazne kráľovské vojská. Šarišania si však pripomenú tú časť bojov, ktorá sa týka ich regiónu a skončila víťazstvom veľmožov Šariša, ktorým prišlo na pomoc vojsko Matúša Čáka Trenčianskeho.

    Ako informovala riaditeľka Kultúrno-informačného centra vo Veľkom Šariši Katarína Pirohová, približne hodinový program rekonštrukcie dobýjania Šarišského hradu sa začne na hradnom vrchu o 14:00 a zúčastnia sa na ňom šermiarske skupiny COHORS a SARUS posilnené vycvičenými dobrovoľníkmi, ktorí budú hrať ďalších útočníkov a obrancov. Šermiari ich naučili základné techniky bezpečného boja. Program bude mať tri dejstvá – dobývanie hradieb, súboj na nádvorí a ústup útočníkov, ktorí zdupkajú po tom, ako posol prinesie na hrad správu o blížiacom sa vojsku Matúša Čáka Trenčianskeho.

    Mesto na tomto projekte spolupracovalo s občianskym združením Rákociho cesta pod vedením Martina Sárossyho. „Nebude to filmovo-profesionálna rekonštrukcia stredovekého obliehania hradu. Sme dobrovoľníci a chceme prispieť k oživeniu hradu. Útočiace vojsko bude prekračovať úsek hradby, ktorý vlani opravili nezamestnaní. Odviedli tu poriadny kus práce a aj týmto podujatím sa im chceme poďakovať,“ povedal Sárossy, vedúci dobrovoľníkov na záchranu Šarišského hradu.

    Vystúpenie je súčasťou projektu, ktorý podporila Karpatská nadácia. Zúčastnia sa na ňom dobrovoľníci, ktorí sa na vystúpenie pripravovali pod vedením prešovských šermiarskych skupín COHORS a SARUS.

Comments are closed.