Samosprávy chcú opravovať hrady, čakajú na zmluvy

Nezamestnaní na Šarišskom hrade, foto: korzár

Samosprávy vo Veľkom Šariši a Kapušanoch, ktoré opätovne uspeli so svojimi žiadosťami o dotáciu na rekonštrukciu hradov, zatiaľ nemajú podpísané zmluvy a nemôžu začať s prácami. Ministerstvo kultúry schválilo obom samosprávam na ich projekty po 35 tisíc eur. Peniaze sú z grantového programu Obnovme svoj dom a sú určené na konzerváciu a čiastočnú rekonštrukciu hradov. Práce majú vykonávať nezamestnaní, ktorým po dobu šiestich mesiacov bude refundovaná mzda cez prešovský úrad práce. Mesto Veľký Šariš aj obec Kapušany už urobili výber pracovníkov, zaškolili ich z bezpečnostných predpisov a majú pre ne nachystané konkrétne úlohy. Čakajú iba na návrh zmlúv a peniaze. Na hrade vo Veľkom Šariši má tohto roku pracovať 40 ľudí a v Kapušanoch 30, všetko z radov nezamestnaných.
Starosta spod Kapušianskeho hradu Jozef Pribula predpokladal, že sa s prácami bude dať začať od mája. Doteraz zmluvu nemá. Podľa jeho vyjadrenia, posúvať termín na neskôr je zlé, lebo v zime sa na hrade robiť nedá. Keď začnú pracovať od júna, šesť mesiacov vyprší v novembri. Pribula zdôraznil, že vlani získané financie na hrad boli v ich obci využité maximálne účelne a nezamestnaní odviedli aj kvalitnú prácu. Doteraz ani jeden projekt nezviditeľnil obec tak pozitívne, ako práce na hrade. „Výsledok je viditeľný. Ak sa postavíte z ktorejkoľvek strany hradu, vidíte asi dva metre vysoký svetlý pás, ktorý sme na hrade v celej dĺžke s týmito ľuďmi podmurovali. Plus spravili sa tam ďalšie konzervačné práce,“ uviedol starosta. Hrad je dnes pre turistov príťažlivejší a tiež bezpečnejší. Už tohto roku prichádzajú turisti nielen individuálne, ale hrad láka aj školské zájazd, do Kapušian chodia plné autobusy.
Prednostka Mestského úradu vo Veľkom Šariši Mária Gáborová rovnako konštatovala, že ich mesto je materiálne, technicky aj organizačne pripravené na začatie prác na hrade. Radnica vybrala a zaškolila 40 ľudí z radov nezamestnaných. Majú pre nich zabezpečené poistenie, pracovné odevy, pomôcky a mesto čaká iba na zmluvu, aby mohlo ľudí prijať. Určili si aj priority prác na hrade pre tento rok .
Rekonštrukciu Šarišského hradu formou zapojenia nezamestnaných do prác podporil už dvakrát za sebou štát, čim sa výrazne pomohlo postúpiť s prácami dopredu. Podľa Gáborovej, každá plánovaná činnosť na hrade je vždy konzultovaná a schválená Krajským pamiatkovým úradom v Prešove, statikom a komunikujú aj s občianskym združením Rákociho cesta, ktoré tu robilo predtým práce s dobrovoľníkmi. Tohto roku by sa mal dokončiť delostrelecký bastión, konkrétne stena číslo jedna a dva, potom by sa mal upraviť terén medzi vstupnou bránou a dvomi baštami. Severná časť hradu by sa tak podľa prednostky ukončila.
Hovorca ministerstva kultúry pre agentúru SITA v piatok uviedol, že „uvedené zmluvy odídu v najbližších dňoch.“

Nové články 1x za mesiac na váš eMail.

Nerozosielame spam! Prečítajte si naše podmienky použitia.

Súvisiace články

Odpovede

  1. Šarišský a Kapušiansky hrad
    Šarišský a Kapušiansky hrad zachraňujú aj nezamestnaní
    VEĽKÝ ŠARIŠ/KAPUŠANY 3. júna (SITA) – Mesto Veľký Šariš a obec Kapušany začínajú práce na obnove hradov s finančnou podporou štátu. Ministerstvo kultúry obom samosprávam schválilo na tento rok dotáciu po 35-tisíc eur z grantového programu Obnovme svoj dom. Tieto peniaze sú určené na konzerváciu a čiastočnú rekonštrukciu hradov. Na záchrane hradov budú pracovať aj nezamestnaní, ktorým mzdu po dobu šiestich mesiacov bude refundovať úrad práce. Veľký Šariš mohol zamestnať 40 ľudí, Kapušanom schválili financie na 30 pracovníkov.
    Podľa primátora Veľkého Šariša Mikuláša Draba o prácu bol veľký záujem, na výberové konanie sa prihlásilo približne 80 záujemcov, boli medzi nimi aj takí, ktorí už na hrade pracovali v minulých dvoch rokoch a po skončení projektu si doteraz žiadnu inú prácu nenašli. Hrad začali opravovať pôvodne dobrovoľníci, išlo hlavne o ľudí z Veľkého Šariša a Prešova. Chodievali tu na letné turnusy aj zahraniční dobrovoľníci. Rekonštrukciu hradu formou zapojenia nezamestnaných do prác podporil dvakrát za sebou aj štát, čim sa výrazne pomohlo postúpiť s prácami. Primátor uviedol, že vlani získali z rezortu kultúry 64-tisíc eur, vďaka čomu sa mohol urobiť aj väčší kus roboty.
    Prednostka Mestského úradu vo Veľkom Šariši Mária Gáborová doplnila, že každá plánovaná činnosť na hrade je vždy konzultovaná a schválená Krajským pamiatkovým úradom v Prešove, statikom a komunikujú aj s občianskym združením Rákociho cesta, ktoré tu robilo predtým práce s dobrovoľníkmi. Tento rok by sa mal dokončiť delostrelecký bastión, konkrétne stena číslo jedna a dva, potom chcú upraviť terén medzi vstupnou bránou a dvomi baštami, čím by sa mala ukončiť severná časť hradu. Súčasťou projektu je aj archeologický výskum na donjone, čo je centrálna veža. Na ten, žiaľ, mesto nezískalo financie navyše. Budú ho musieť robiť z balíka peňazí, ktoré prišli na záchranu torzálnej architektúry.
    Obec Kapušany do od dnešného dňa prácu na hrade 30 ľuďom. Vlani ich bolo 20. Tento rok však budú môcť preinvestovať menej peňazí, lebo vlani získali na rekonštrukciu dotáciu 40 400 eur. Podľa prednostu obecného úradu Jána Zemčáka ich prioritou pre tento rok je pokračovať v oprave vonkajších hradieb aj vnútorného paláca.
    Obidva hrady sa nachádzajú v blízkosti Prešova. Sú vyhľadávaným miestom vychádzok obyvateľov celého šarišského regiónu, organizujú sa tu turistické aj spoločenské aktivity. Pre obe samosprávy znamenajú obnovené hrady významný krok k oživeniu cestovného ruchu.

Comments are closed.