Samospráva zrekonštruuje podhradie vo Fiľakove

Obrázok k článku

Mestu Fiľakovo sa podarilo získať jednu z najväčších dotácií za posledné roky. Ako vedúcemu partnerovi cezhraničného projektu INTERREG_VA jej pripadne takmer 928-tisíc eur, ktoré plánuje využiť na rekonštrukciu podhradia v centre mesta. Agentúru SITA o projekte s názvom “Prezentácia kultúrneho dedičstva historického Novohradu presahujúceho hranice a dobu” informovala hovorkyňa mesta Klaudia Kovácsová.

 

Samospráva chce z dotácie zmeniť tvár podhradia a časti dolného hradu. Rekonštrukciou prejdú tri prístupové cesty pod hradom, vybudujú tu parkovisko pre autobusy i osobné autá. Pri parkovisku vzniknú nové verejné toalety, upravia terén a vysadia zeleň i trávnik. V projekte sa ráta aj s vybudovaním “infobodu” v dnes už nevyužívanej bašte, kde bude strážca parkoviska a jeden informačný terminál. „Zmenami prejde aj samotný fiľakovský hrad, v ktorom vznikne nová umelecká vstupná brána a zastrešia delová baštu pod Bebekovou vežou. V nej vznikne priestor, kde si budú môcť návštevníci vyplniť čakanie na prehliadku, napríklad pútavou prezentáciou hradov historického Novohradu. Rekonštrukciou prejde aj takzvaný vínny dom, v ktorom vytvoria prezentačný priestor pre remeslá. Budovať plánujú aj “archeopark” s informačnými tabuľami. Bebekova bašta tiež dostane novú strešnú krytinu,“ informovala hovorkyňa.

Obrázok k článku

Partnermi projektu “Prezentácia kultúrneho dedičstva historického Novohradu presahujúceho hranice a dobu” sú okrem Fiľakova obec Šiatorská Bukovinka, maďarské partneri mesto Bátonyterenye a riaditeľstvo Národného parku Bükk. Všetci partneri spolu získajú viac ako 2,1 milióna eur. V Šiatorskej Bukovinke vďaka dotácii komplexne zrekonštruujú cestu k hradu Šomoška. Mesto Bátonyterenye zrekonštruuje obslužné budovy kaštieľa Gyurky-Solymosiovcov (dôstojnícke a služobné byty), ktoré využijú na reprezentáciu Palóckej kultúry. Riaditeľstvo Národného parku Bükk plánuje v areáli hradu Baglyaskő v Salgótarjáne využiť peniaze na archeologické výskumy, ktorých výsledky bude prezentovať v archeoparku. Plánujú tiež revitalizáciu areálu, napríklad vybudovaním detského ihriska, verejných toaliet a osadením náučných tabúľ.

 

Predmetom spoločného projektu bude aj zabezpečenie spoločnej IT aplikácie a mobilnej aplikácie, organizovanie workshopov a konferencií. Spoločným cieľom projektu je prezentácia kultúrneho a prírodného dedičstva a vytvorenie rozvinutej severojužnej turistickej osi cez hranice v historickom Novohrade. Projekt bude prebiehať od 1. septembra tohto roka do 31. augusta 2019.

 

Nové články 1x za mesiac na váš eMail.

Nerozosielame spam! Prečítajte si naše podmienky použitia.

Súvisiace články