S. ĽUBOVŇA: Výstavu maľovaných truhlíc otvorili svadbou

Obrázok k článku

Od sobotného popoludnia si návštevníci Hájovne skanzenu pod hradom Ľubovňa môžu pozrieť maľované truhlice spolu s výbavou nevesty a prezentáciou svadobných odevov. Na výstave sú prezentované ľudové odevy a textílie z obcí Jakubany, Nová Ľubovňa, Nižné Ružbachy a Torysky. „Výstavou pokračujeme v prezentovaní vlastných zbierkových predmetov z depozitárov Ľubovnianskeho múzea, ktoré si v tomto roku pripomína 60. výročie založenia. Cieľom výstavy je predstaviť reprezentačnú časť z kolekcie zbierok ľudového nábytku,“ informoval riaditeľ Ľubovnianskeho múzea Dalibor Mikulík. Súčasťou otváracieho programu k výstave bola ukážka tradičnej svadby na dedine, ako aj čepčenie nevesty z Novej Ľubovne v podaní folklórneho súboru Vrchovina. Vystavené maľované truhlice a výbavu nevesty si návštevníci múzea môžu pozrieť do 30. septembra.

 

„Maľovaná truhlica mala v ľudovom prostredí spomedzi ostatných kusov nábytku špecifické postavenie. Okrem praktickej funkcie plnila aj esteticko-reprezentačnú a obradovú funkciu. Truhlicu od rodičov dostala každá dievka, ktorá sa išla vydávať, bola odrazom hospodárskej situácie rodiny a jej spoločenského statusu,“ priblížil symboliku maľovaných truhlíc Mikulík. Ako dodal, truhlice boli dielom zručných stolárov, ktorí ich väčšinou aj zdobili vyrezávaním a maľbou. Na prednej strane sa často nachádzalo meno alebo iniciálky budúcej nevesty a rok sobáša. „Motívy výzdoby neboli náhodné, objavoval sa tulipán, ruža, granátové jablko, rozeta, srdce alebo kohút. Význam týchto symbolov je prezentovaný na výstave, ktorá okrem truhlíc odkrýva aj ich obsah,“ dodal.

 

Výbavu nevesty tvorili podľa Mikulíka sviatočný a všedný odev, obuv, textílie, koberce a náradie. Budúca nevesta si výbavu dlhodobo pripravovala a truhlica predstavovala kúsok jej súkromia v novom domove. „Do domu ženícha jej ju priviezli na druhý deň po sobáši na vyzdobenom voze so záprahom dvoch párov koní. Voz bol naplnený perinami a vankúšmi. Tradícia prevozu nevestinej výbavy sa v regióne Spiša zachovala v rusínskej obci Jakubany až do 70. rokov 20. storočia,” doplnil riaditeľ múzea.

 

Nové články 1x za mesiac na váš eMail.

Nerozosielame spam! Prečítajte si naše podmienky použitia.

Súvisiace články