Ružiarku Chotekovú pripomenie ďalší ročník Slávností ruží v Dolnej Krupej

Obrázok k článku

Slávnosť ruží venovaná zakladateľke jedného z najväčších rozárií v Európe Márii Henriete Chotekovej bude počas víkendu v kaštieli v Dolnej Krupej v okrese Trnava. Návštevníci budú môcť obdivovať ruže z viacerých ružiarskych spoločností, klubov, aj od jednotlivcov. Keďže kaštieľ patrí Hudobnému múzeu, pripravený je aj bohatý hudobný program zameraný na ruže.

 

Už desiaty ročník Slávnosti ruží otvorí v sobotu napoludnie sprievod z kaštieľa do Mauzólea rodiny Chotekovcov, kde sa uskutoční pietna spomienka. Počas otvorenia výstavy ruží v kaštieli zaznie Sonáta pre sláčikový orchester a klavír Hudba ruží od Romana Galvánka, ktorá bude oficiálnou znelkou podujatia. Pripravený je aj program Ruže v piesňach folklórneho súboru Slnečnica a viaceré koncerty. Počas celého podujatia budú svoje výrobky ponúkať remeselníci. Vyhodnotenie súťaže o najkrajšiu ružu tohtoročných Slávností ruží bude v nedeľu o 17:00.

 

Mária Henrieta Choteková bola zakladateľka rozária v Dolnej Krupej, ktoré zažilo najväčší rozkvet začiatkom 20. storočia. Bola uznávanou ružiarskou odborníčkou, prednášala na výstavách, publikovala odborné články. V najlepších časoch v jej ružovej záhrade kvitlo až šesťtisíc ruží. Počas víkendu bude sprístupnené aj mauzóluem rodiny Chotekovej za miestnym kostolom, kde spočinuli aj telesné pozostatky „ružovej grófky“.

Obrázok k článku

Mária Henrieta Choteková sa narodila 24. novembra 1863 v kaštieli v Dolnej Krupej, kde prežila takmer celý svoj život. Zomrela v roku 1946, miestni obyvatelia ju aj vďaka jej charitatívnym aktivitám a dobrému vzťahu s dedinčanmi považujú za svoju najvýznamnejšiu rodáčku. Organizátorom Slávnosti ruží je Slovenské národné múzeum – Hudobné múzeum a Ružiarska spoločnosť Márie Henriety Chotekovej.

Nové články 1x za mesiac na váš eMail.

Nerozosielame spam! Prečítajte si naše podmienky použitia.

Súvisiace články