Ruský miliardár chce zachrániť krížnik Aurora

Ruský miliardár Michail Prochorov chce kúpiť krížnik Aurora, symbol revolúcie z roku 1917, aby z nej miesto zábavného centra urobil múzeum. “Vidím nebezpečenstvo pre Auroru, ktorú v uplynulej dobe príliš často používajú na organizovanie párty a nakrúcanie filmov, čím sa stáva výlučne miestom večierkov,” uviedol v otvorenom liste veliteľovi ruského námorníctva Vladimirovi Vysockemu a Valentine Matvienko, guvernérke Petrohradu, kde Aurora kotví.Michail Prochorov je podľa časopisu Forbes jeden z najbohatších Rusov. Aurora, ktorá aj v súčasnosti funguje ako múzeum, pritom práve jemu v lete tohto roku poslúžila ako miesto veľkej oslavy.

Nové články 1x za mesiac na váš eMail.

Nerozosielame spam! Prečítajte si naše podmienky použitia.

Súvisiace články

Obnovia najväčší cintorín ruských emigrantov

Mestečko Sainte Genevieve des Bois pri Paríži chce obnoviť najväčší cintorín ruských emigrantov na svete. Starosta Olivier Léonhardt dnes oznámil, že radnica dostala od Ruskej federácie sumu vo výške 700-tisíc eur (23,4 miliárd slovenských korún), ktorú jej Moskva dlžila od roku 1963 za 648 nezaplatených koncesií za hroby.

Múzeum v Pezinku má už 50 rokov

Malokarpatské múzeum v Pezinku, ktoré je v pôsobnosti Bratislavského samosprávneho kraja, oslávilo 50 rokov svojej existencie. Pre agentúru SITA to uviedla hovorkyňa kraja Iveta Tyšlerová. Múzeum sa zameriava na históriu vinohradníctva v Malokarpatskej vinohradníckej oblasti a históriu vína, ktoré predurčili a ovplyvnili dejinný vývoj a životy ľudí v tomto regióne. „Ľudia sa tu môžu oboznámiť s tým, čo to znamená, ako to funguje, dá sa to odovzdať širokej verejnosti a zároveň sa to dá odovzdať tým, ktorí prichádzajú po nás. Práve v tom vidím najsilnejší symbol , že to tu máme už 50 rokov,“ povedal počas slávnosti v priestoroch múzea župan Pavol Frešo. Podľa riaditeľky Malokarpatského múzea Danky Kopálovej sú múzeá dôležité hlavne pre zachovanie identity svojho národa. „Platí veta, že keď nepoznáš svoju minulosť, nemôžeš budovať svoju budúcnosť,“ myslí si.

Na zoznam UNESCO pribudol aj moskovský Novodevičí kláštor

Rusko má v porovnaní s inými krajinami sveta stále málo pôvodných zachovaných historických pamiatok. Aspoň to si myslí ruský minister kultúry a masovej komunikácie Alexander Sokolov. Situácia sa však lepší, pretože v júli pribudol na zoznam svetového kultúrneho a prírodného dedičstva UNESCO moskovský Novodevičí kláštor. Certifikát UNESCO dorazil do Ruska v týchto dňoch.