Ruiny kláštora sv. Kataríny navštívilo počas tohtoročnej Noci kostolov viac než 100 návštevníkov

Obrázok k článku

“Katarínka je jeden z mála kostolov, cez ktorého klenbu možno vidieť až do neba, keďže už 200 rokov nemá strechu, len obvodové múry”, povedal Peter Herceg – jeden z organizátorov Noci kostolov i samotného dobrovoľníckeho projektu Katarínka. Počas tohtoročnej Noci kostolov, ktorá sa konala minulý piatok vo večerných hodinách, prišlo v noci na Katarínku viac než 100 návštevníkov a ďalších 40 dobrovoľníkov, ktorí ruiny tohto kláštora zachraňujú už 19. rok.
Vzhľadom k tomu, že kultúrna pamiatka sa nachádza ukrytá v Chránenej krajinnej oblasti Malé Karpaty, bolo potrebné, aby návštevníci odstavili autá na záchytnom parkovisku pod lesom. S baterkami a cestou tmavým lesom, ktorá bola vyznačená svetlami a myšlienkami na zamyslenie, sa mali návštevníci možnosť ocitnúť v tajomnej atmosfére ruín osvetlených sviečkami, favkľami a petrolejkami. V priestore kostola bola príležitosť sa stíšiť, započúvať do slov svätého písma a hudby s historickým nápevom. Veľký záujem bol aj o nočné turistické sprevádzanie “s petrolejkami”, pri ktorom sa návštevníci bližšie oboznámili s bohatou históriou celého komplexu kostola, kláštora a miesta.
Podujatie bolo spojené s následnou tradičnou akciou projektu Katarínka zvanou “Trávnice – kosiť, klčovať či hrabať”, kedy mladí dobrovoľníci v sobotu čistili a kosili okolie areálu ruín kláštora sv. Katarínky pre návštevníkov a turistov.

Cieľom podujatia Noc kostolov je, aby si každý, kto vstúpi do otvoreného chrámu, odniesol pozitívnu skúsenosť s kresťanstvom a v priestore chrámu zažil netradičnú ponuku. Noc kostolov prináša vnímanie živého kresťanstva výnimočným spôsobom. Vstúpiť môže každý a môže si vyberať. Hoci podujatie Noc kostolov v tomto roku nemalo oficiálneho garanta, obetaví dobrovoľníci spolu s duchovnými na celom Slovensku pripravili aj v tomto roku na Noc kostolov opäť niečo výnimočné. Celkovo 185 otvorených kostolov na celom území Slovenska, viac ako 28-tisíc návštevníkov podujatia len v chrámoch Trnavskej arcidiecézy. To sú krátke štatistiky minuloročnej Noci kostolov. Tohtoročné štatistiky ešte nie sú známe. Viac informácií o akcii na www.nockostolov.sk.

Zrúcanina kostola s kláštorom sv. Kataríny sa nachádza v lesoch Malých Karpát v Trnavskom kraji, neďaleko obcí Dechtice a Naháč. Od roku 1995 sa na Katarínke vystriedalo takmer 1300 dobrovoľníkov, ktorí systematicky pracujú na záchrane poškodených častí a pomocou archeologického výskumu aj na objavovaní histórie tohto zaujímavého miesta. Každoročne organizujú 5 .júla na sviatok sv. Cyrila a Metoda deň otvorených dverí na Katarínke, kde pre širokú verejnosť prezentujú svoju prácu, históriu Katarínky a pripravujú zaujímavý program pre deti i dospelých návštevníkov.

www.katarinka.sk

Nové články 1x za mesiac na váš eMail.

Nerozosielame spam! Prečítajte si naše podmienky použitia.

Súvisiace články

Odpovede

  1. Záchrana Katarínky bude
    Záchrana Katarínky bude pokračovať aj počas tohto leta
    DECHTICE 30. mája (SITA) – Záchrana ruín Kostola a kláštora sv. Kataríny v Malých Karpatoch bude pokračovať aj počas tohtoročných prázdnin. Letné tábory pre dobrovoľníkov tu majú už takmer dvadsaťročnú tradíciu. Ich účastníci si môžu aspoň na krátky čas vyskúšať život bez mobilov, internetu a počítačov.
    V tomto roku je pripravených päť turnusov pre mladých ľudí, ktorí sú ochotní prežiť dva týždne vo vojenských stanoch mimo civilizácie, bez elektrickej energie a bez moderných technológií. Prvý turnus je už tradične vyhradený pre skúsených dobrovoľníkov a je zaplnený. V ďalších sú voľné miesta len pre mladých mužov, dievčatá sa môžu hlásiť len ako náhradníčky. Podmienkou organizátorov pre účasť v tábore je vek nad 17 rokov a ochota pracovať päť hodín denne pri záchrane historickej pamiatky. Prihlásiť sa možno prostredníctvom internetovej stránky http://www.katarinka.sk.
    S myšlienkou záchrany pozostatkov bývalého kostola a kláštora prišiel v roku 1994 vtedajší študent Peter Herceg, o rok neskôr zorganizoval prvý tábor. Prví účastníci začali s čistením areálu od náletových drevín a buriny, v ďalších rokoch sa dobrovoľníci pustili do spevňovania poškodeného muriva. V posledných rokoch sa venujú úprave pôvodnej veže kostola na vyhliadkovú, trámy si pritom krešú tak ako pred stáročiami – ručne. Súčasťou prác na Katarínke je aj archeologický výskum, ktorý priniesol už množstvo nových poznatkov o tomto mieste.
    Kláštor svätej Kataríny Alexandrijskej bol založený v roku 1618 a patril františkánskemu rádu. V roku 1786 bol kláštor dekrétom cisára Jozefa II. zrušený. Mnísi ho museli opustiť, kláštor sa postupne začal meniť’ na ruiny. Zrúcanina je ukrytá v lese medzi obcami Dechtice a Naháč v okrese Trnava. Jej terajší záchrancovia vždy na sviatok sv. Cyrila a Metoda organizujú Deň otvorených dverí, počas ktorého približujú miesto a svoju prácu verejnosti, obnovili aj kedysi tradičné Bielonedeľné púte. V tomto roku Katarínku prvýkrát zapojili do podujatia Noc kostolov.

Comments are closed.