Rozprávková známka s ilustráciou Albína Brunovského

Slovenská pošta vydáva poštovú známku s ilustráciou “Meluzína Jozefína” od Albína Brunovského z Modrej knihy rozprávok. Známka, ktorej motív vybral Daniel Brunovský, syn jedného z našich najvýznamnejších ilustrátorov, zobrazuje Bratislavský hrad obklopený štyrmi rozprávkovými bytosťami. Slávnostná inaugurácia známky sa uskutočnila 28. mája 2010 pri príležitosti otvorenia výstavy “Albín Brunovský v zrkadle času” v galérii aktualít GMB v Pálffyho paláci v Bratislave.


Počas slávnostnej vernisáže výstavy s ilustráciami, voľnou tvorbou a návrhmi známok Albína Brunovského zo 70. rokov, bola k dispozícii aj príležitostná listová priehradka a príležitostná pečiatka. Záujemci si mohli známku aj obálku prvého dňa (FDC) zakúpiť, opečiatkovať alebo poslať rovno z Pálffyho paláca. 


Známka s názvom “EUROPA 2010: Detské knihy” je k dispozícii v nominálnej hodnote 0,90 €. Súčasne s poštovou známkou vydáva Slovenská pošta aj obálku prvého dňa (FDC). Hlavným motívom prítlače FDC je ilustrácia “Hlava s korábom (Španielsky kráľ)”, frontispice z Modrej knihy rozprávok. Námetom FDC pečiatky sú rozprávkové hviezdičky z tej istej knihy. Autorom grafickej úpravy známky, FDC, ako aj FDC pečiatky je akad. mal. Daniel Brunovský. Autorom oceľorytiny FDC je akad. mal. Martin Činovský.


Slovenská ilustrácia má vo svete veľké renomé. K jej najvýznamnejším predstaviteľom patrí Albín Brunovský (1935 – 1997), ktorý sa okrem ilustrovania venoval aj grafickej tvorbe a maľbe. Patril k hlavným predstaviteľom fantazijného realizmu druhej polovice 20. storočia. Z mimoriadne rozsiahlej kolekcie 140 ilustrovaných kníh je 46 venovaných deťom.


Na základe dlhoročnej spolupráce so slovenským básnikom Ľubomírom Feldekom vznikla rozprávková kniha Modrá kniha rozprávok (1974). Táto kniha bola v roku 1974 ocenená vydavateľstvom Mladé letá za “vynikajúcu realizáciu literárnej, výtvarnej a grafickej zložky”. Okrem toho získala veľa úspechov aj na prestížnych medzinárodných výstavách, v Aténach bola nominovaná na Čestnú listinu H. CH. Andersena v roku 1976 a na Medzinárodnej výstave knižného umenia IBA v Lipsku v roku 1977 dostala bronzovú medailu. Z tejto knihy pochádza ilustrácia Meluzína Jozefína, ktorá bola vybraná ako reprezentatívne dielo slovenskej ilustrácie.

Nové články 1x za mesiac na váš eMail.

Nerozosielame spam! Prečítajte si naše podmienky použitia.

Súvisiace články

Albín Brunovský: Retrospektíva

Hlavné mesto SR Bratislava, Galéria mesta Bratislavy, Galéria Brunovský a ART friends si dovoľujú pozvať Vás a Vašich priateľov na vernisáž výstavy ALBÍN BRUNOVSKÝ: Retrospektíva
a uvedenie monografie Albín Brunovský: Kompletné grafické dielo 1960 – 1997 v piatok 10. decembra 2004 o 16h v Pálffyho paláci GMB na Panskej 19 v Bratislave

V budúcom roku plánuje Slovenská pošta vydať 20 známok

Bude medzi nimi aj Valentínska známka, Veľkonočný baránok alebo Vianočná známka – Traja králi
BRATISLAVA 29. augusta (SITA) – V budúcom roku plánuje Slovenská pošta vydať dvadsať známok, informovala agentúru SITA vedúca odboru komunikácie Bela Lisáková. K známkam vychádzajúcim pri príležitosti tradičných sviatkov budú patriť Valentínska známka, Veľkonočný baránok, Vianočná známka – Traja králi a známka vydaná ku dňu poštovej známky.