Rotunda sv. Juraja je najstaršia na Slovensku

Rotunda sv. Juraja, foto: Kamil Nováčik

Rotunda svätého Juraja v Nitrianskej Blatnici v okrese Topoľčany je najstaršou stojacou rotundou na Slovensku aj v Čechách. Ukázal to reštaurátorský výskum. Doteraz sa predpokladalo, že známa rotunda vznikla v prvej polovici 11. storočia. Teraz reštaurátori zistili, že je staršia a pochádza až z obdobia Veľkej Moravy. „Nález pôvodného okna, konsekračného kríža a fragmentárne zachovalých omietok, to všetko podporuje, že celá rotunda vznikla už v 9. storočí. Veľkomoravské múry sú zachované až do výšky 565 centimetrov, čo je senzačné,“ povedal pre agentúru SITA vedúci reštaurátor Jozef Dorica. Najstaršie murivá chcú odborníci zreštaurovať a prezentovať verejnosti.

Od posledného výskumu v rokoch 1973 – 1974 panovala domnienka, že rotunda vznikla na veľkomoravských základoch, no samotnú nadzemnú stavbu postavili niekedy medzi rokmi 1000 až 1050. Najnovšie nálezy však prekvapilo ukázali, že stojaca rotunda je veľkomoravská. „Myslíme si, že rotunda vznikla pravdepodobne v druhej polovici alebo možno poslednej štvrtine 9. storočia,“ spresnil Dorica. Pozoruhodné je, že pôvodné murivá sa zachovali bez akýchkoľvek stavebných zásahov. „Počas reštaurátorských prác sme nezaznamenali žiadny sekundárny zásah do pôvodnej hmoty z najstaršieho obdobia. Došlo len k deštrukciám, ktoré spôsobil čas, nie človek,“ zdôraznil Dorica. Až baroková prestavba zmenila pôvodný výraz rotundy. Omietky v objavenom okne podľa Doricu vyzerajú, akoby tam len včera skončil murár. „Keď odtiahnete murársku lyžicu od mastnej vápennej malty, vznikne tam taký pačok. To tam všetko je, je to úžasné,“ povedal.

Rotunda svätého Juraja v minulosti patrila najprv k veľkomoravskému dvorcu, neskôr k osade, ktorá zanikla v priebehu 13. storočia. Archeológovia tu našli približne 150 hrobov. Ľudia odišli a rotunda sa zmenila na ruinu. Na začiatku 16. storočia ju dal niekto opraviť a zaviedol tu tradíciu svätojurajských pútí, ktorá sa zachovala až dodnes. Nebola to však Mária Thurzová, ako uvádzajú niektoré pramene, pretože tá v tom čase nežila, podotkol Dorica.

Nové články 1x za mesiac na váš eMail.

Nerozosielame spam! Prečítajte si naše podmienky použitia.

Súvisiace články

Trenčín: Namiesto rotundy vidia návštevníci chátrajúce dosky

10. júla 2001
Na Trenčianskom hrade objavili zvyšky rotundy, ktorú pravdepodobne postavili prví nasledovníci Cyrila a Metoda. Objav je staršieho dáta, ale stavba je doteraz prikrytá drevenými doskami, ktoré sa už pomaly začínajú rozpadávať. „Je to slovenský unikát, ale ťažko o jeho hodnote rozprávať návštevníkom, ktorí z neho nič nevidia na vlastné oči,“ hovorí Katarína Babičová, riaditeľka Trenčianskeho múzea.