Rodinov Mysliteľ je v Jeruzaleme nemysliteľný

Obnova.sk Fotografia

Na konci roku 2004 jeruzalemská radnica oficiálne odmietla umiestnenie kópie sochy Mysliteľa (Le Penseur) od Augusta Rodina v meste. Formálne bol dar z Paríža odmietnutý preto, že radnica nezískala sponzorov na úhradu prepravných nákladov a poistného (takmer 4 milióny Sk). Teraz sa veci vyjasňujú.Mesto ponuku odmietlo zásluhou ostrej opozície Harediovcov. Haredi je sekta ortodoxného Judaizmu, ktorá neakceptuje modernú sekulárnu kultúru. Vicestarosta Shlomi Atias zo strany Šas, príslušník Haredi, to povedal na rovinu: „Nemôžeme povoliť umiestnenie takej sochy v meste, ako je Jeruzalem. Keby mal na sebe plavky, možno by to bolo prešlo, ale on je úplne nahý.” Pred rokom a pol bol zvolený za starostu mesta Uri Lupolianski a na radnici získali prevahu zástupcovia ultraortodoxie.

Obnova.sk Fotografia

Parížske Rodinovo múzeum ponúklo Jeruzalemu kópiu Mysliteľa ako dar k blížiacemu sa výročiu odhalenia sochy pred Pantheonom v roku 1906. Harediovskí mestskí radní boli ostro proti tomuto daru, nakoľko ho považujú za urážku ich náboženských predpisov.

Rozhodnutie jeruzalemskej radnice má aj svojich kritikov /odporcov – hlavne preto, že nepovoľuje umiestniť sochu v sekulárnej štvrti. Líder jeruzalemskej opozície Nir Barkat vyhlásil, že týmto „diskriminačným rozhodnutím” nie je prekvapený, lebo Lupolianski od začiatku nekoná ako starosta všetkých obyvateľov Jeruzalemu.

Miestna tlač pripomína podobnú historku z roku 1995, keď už slovo ultraortodoxných v Jeruzaleme získavalo na sile. K blížiacemu sa tritisícemu výročiu Dávidovho mesta, ako znie jeho bežný neoficiálny názov, sa radnica vo Florencii rozhodla venovať Jeruzalemu kópiu slávneho Michelangelovho Dávida. Lenže úmysel narazil z rovnakých dôvodov ako teraz: aj Michelangelov Dávid je nahý a naviac ešte neobrezaný.

Pre www.obnova.sk podľa zahraničných zdrojov spracoval
Pavel Fabian

Nové články 1x za mesiac na váš eMail.

Nerozosielame spam! Prečítajte si naše podmienky použitia.

Súvisiace články