Rodáčka zo Stropkova venovala múzeu zbierku bábik

Veľkú časť svojej zbierky bábik z celého sveta venovala Múzeu a galérii v Stropkove rodáčka z tohto mesta Lýdia Elizabeth Pitra, ktorá žije 34 rokov v USA. Ako uviedol pre agentúru SITA riaditeľ múzea Andrej Nábožný, pani Pitra priviezla v týchto dňoch do Stropkova 110 bábik. Múzeu prisľúbila celú svoju kolekciu okrem bábik zo Slovenska. Do Stropkova by malo postupne prísť 340 bábik. Už o dva týždne privezie na Slovensko okolo 100 bábik manžel darkyne. Ďalšie bábiky sa bude pani Pitra snažiť doručiť čo najskôr. Ako uviedla, počet kusov vždy závisí od váhy batožiny.

Riaditeľ múzea dnes robil fotodokumentáciu vzácneho daru. Počas pobytu darkyne v Stropkove urobia sprievodné texty, ktoré budú obsahovať aj krátku históriu každej z bábik. Múzeum sprístupní novú expozíciu návštevníkom čo najskôr.


Bábiky, ktoré sú už v múzeu, pochádzajú zo všetkých svetadielov, reprezentujú jednotlivé krajiny a ich regióny a všetky sú oblečené v národnom alebo miestnom kroji. „S manželom nemáme deti a preto som sa rozhodla venovať moju zbierku múzeu, aby práve deti mohli chodiť obdivovať bábiky z celého sveta,“ povedala pri odovzdávaní daru Pitra.


Do USA emigrovala v roku 1976. Najprv prinášala svojim známym krojované bábiky zo Slovenska. Postupne ich začala sama zbierať a priatelia jej z ciest prinášali na jej želanie ďalšie bábiky. „Dnes mám doma vitrínu cez celú stenu, kde mám bábiky uložené. Niektoré som kúpila na burze a vďaka svojmu veku sú veľmi cenné a vzácne,“ uviedla rodáčka zo Stropkova. Darkyňa žije v Texase a chce venovať tamojšiemu múzeum krojované bábiky zo Slovenska, ktoré si zatiaľ nechala doma.

Nové články 1x za mesiac na váš eMail.

Nerozosielame spam! Prečítajte si naše podmienky použitia.

Súvisiace články

Prvé krojované bábiky v japonskom múzeu budú zo Slovenska

Novovznikajúce svetové múzeum krojovaných bábik v japonskom meste Higasikagawa si prvých desať bábik objednalo zo Slovenska. Ako pre agentúru SITA povedal redaktor revue Esperanto Stano Marček z Martina, zakladateľ múzea Ecuo Mijoši chce každoročne organizovať aj medzinárodné festivaly, na ktoré bude pozývať bábkohercov z celého sveta. V divadle Toramaru na ostrove Šikoku by malo vystúpiť aj „Divadlo v kufri“ košického bábkoherca Tomáša Plaszkého. Desať bábik odetých v tradičných krojoch z rôznych regiónov Slovenska je už pripravených na cestu do Japonska. Bábiky zhotovila Mária Valisková z Michaloviec, kroje ušili manželia Lajmonovci zo Svitu.