Rímska budova s masovým hrobom detí slúžila ako verejný dom

Britskí archeológovia skúmajúci masový hrob 97 detí, ktorý sa nachádza pri pozostatkoch budovy z obdobia rímskej ríše v údolí rieky Temža, sa domnievajú, že pôvodne mohla slúžiť ako verejný dom.

Výskum v dedinke Hambleden, ktorá leží v grófstve Buckinghamshire naznačuje, že všetky deti zomreli veľmi krátko po narodení. Archeológovia sa domnievajú, že miestni obyvatelia mohli neželané bábätká systematicky zabíjať. Podľa archeologičky Jill Eyers z organizácie Chiltern Archaeology jediným vysvetlením pre tento hrob je, že išlo o verejný dom. Obmedzená či neefektívna antikoncepcia spôsobovala, že neželané tehotenstvá boli v rímskych verejných domoch bežnou záležitosťou, uviedla Eyers. Navyše vraždenie detí pravdepodobne nebolo v rímskych časoch také šokujúce ako dnes. Archeologické nálezy naznačujú, že deti nepovažovali za plnohodnotné ľudské bytosti, kým nedosiahli vek dvoch rokov. Mladšie deti ani nepochovávali na cintorínoch. Napriek všetkému je počet detských mŕtvol nájdených v Hambledene mimoriadne veľký. Vek bábätiek vedci odhadli pomocou meraní dĺžky kostí, ktoré mali u všetkých detí podobnú veľkosť. Vedecký tím má v pláne uskutočniť aj DNA testy tiel, aby mohol určiť ich pohlavie a možné príbuzenské vzťahy.


Informáciu zverejnila webová stránka bbc.co.uk.

Nové články 1x za mesiac na váš eMail.

Nerozosielame spam! Prečítajte si naše podmienky použitia.

Súvisiace články

Hrad ožije rozprávkami

Ľubovniansky hrad ožije rozprávkami. Ľubovnianske múzeum pripravilo pre žiakov základných škôl tradičné podujatie pri príležitosti Medzinárodného dňa detí – Vstúpte s nami do rozprávky.

Piatkovú Noc s Andersenom venuje knihám 4 100 detí

Spolu 4 100 detí prespí v piatok 26. marca 2010 v noci v 121 slovenských knižniciach a školách v rámci Noci s Andersenom. Do medzinárodného podujatia na podporu čítania detí sa zapájajú knižnice v Českej republike, na Slovensku, v Poľsku, Nemecku, Rakúsku či v Slovinsku. Počas tohtoročnej Noci s Andersenom sa vo všetkých zúčastnených krajinách očakáva účasť vyše 30-tisíc detí. Agentúru SITA o tom informovala Silvia Stasselová, predsedníčka Spolku slovenských knihovníkov, ktorý je koordinátorom podujatia na Slovensku.