Riaditeľka Krajského múzea v Prešove vo funkcii skončila

Krajské múzeum v Prešove (muzeum.sk)

V programe dnešného zastupiteľstva Prešovského samosprávneho kraja bol aj návrh na odvolanie riaditeľky Krajského múzea v Prešove Boženy Tomášovej. Nakoniec sa tento bod nedostal na rokovanie, predseda Prešovského samosprávneho kraja Peter Chudík informoval, že riaditeľka Božena Tomášová sama odstúpila z funkcie a dohodli sa na skončení pracovného pomeru k 15. augustu.

Dôvodom na jej odvolanie boli zistenia hlavného kontrolóra PSK. V materiáli, ktorý dostali poslanci, sa uvádza, že v rokoch 2009 a 2010 múzeum uzatvorilo dohody o vykonaní práce a dohody o pracovnej činnosti s fiktívnymi osobami. Išlo o práce na archeologickom výskume, za ktoré boli vyplatené odmeny. Tieto osoby sa vyjadrili v tom zmysle, že na zmluvách a výplatných listinách nefiguruje ich podpis. Spôsobená škoda na majetku PSK vyplatením neoprávnených odmien bola predbežne vyčíslená na 2 800,68 €.

Chudík pre média uviedol, že s takouto situáciou sa ešte vo svojej funkcii nestretol. „Zdá sa mi to silná káva, hoci konečný verdikt je na vyšetrovacích orgánoch,“ uviedol. Potvrdil, že existujú pracovné zmluvy so štyrmi ľuďmi, ktorí deklarovali, že takúto zmluvu nepodpísali, pre múzeum v tom čase nepracovali a neprevzali ani finančnú odmenu. Kontrola v múzeu zistila aj mnoho ďalších porušení zákona a zásad hospodárenia a nakladania s majetkom PSK a porušení povinnosti pri správe cudzieho majetku.

Podľa Chudíka bol dôvod na odvolanie Boženy Tomášovej preto zrejmý. Po zistení výsledkov kontroly jej odobral právomoci o rozhodovaní na jeden mesiac a dal návrh na jej odvolanie. Pod ťarchou dôkazov sa Tomášová funkcie riaditeľky sama vzdala a požiadala o ukončenie pracovného pomeru k 15. augustu. Jej reakciu sa agentúre SITA získať nepodarilo.

Nové články 1x za mesiac na váš eMail.

Nerozosielame spam! Prečítajte si naše podmienky použitia.

Súvisiace články

PREŠOV: Diela Andyho Warhola ostanú na svojom mieste

PREŠOV 4. augusta 2004 (SITA) – Múzeum moderného umenia Andyho Warhola v Medzilaborciach sa nebude sťahovať. K takejto dohode dospeli predseda Prešovského samosprávneho kraja Peter Chudík a primátor Medzilaboriec Mirko Kaliňák. Múzeum sídli v časti budovy Mestského kultúrneho strediska, ktorá je majetkom radnice. Medzi oboma subjektmi došlo k dohode, že približne 55 percent plochy kultúrneho stánku mesto predá krajskej samospráve za symbolickú jednu korunu.

Novou riaditeľkou Západoslovenského múzea D. Čambálová

16. septembra 2004 (SITA) – Novou riaditeľkou Západoslovenského múzea v Trnave by sa od 1. októbra mala stať Daniela Čambálová. Jej vymenovaním na dnešnom zasadnutí zastupiteľstva Trnavského samosprávneho kraja (TSK) poslanci poverili predsedu TSK Petra Tomečka. Čambálová, ktorá doteraz pracovala na úrade samosprávneho kraja, vyhrala výberové konanie. Agentúru SITA informoval hovorca TTSK Ivan Krajčovič.

Vzácne fresky oddialili termín kolaudácie historickej budovy

Termín rekonštrukcie budovy v centre Prešova, kde sídlila Knižnica P. O. Hviezdoslava v Prešove, sa posúva na polovicu novembra. Budova je majetkom Prešovského samosprávneho kraja, kde župa plánuje na jednom z podlaží zriadiť Inovačné partnerské centrum. Pôvodný augustový termín sa predĺžil najmä preto, že pri sondážnom výskume objavili v jednej miestnosti na strope zvyšky nástennej barokovej maľby, ktorých obnova bude trvať dlhšie, ako bol pôvodný odhad reštaurátorov. Skonštatoval to po dnešnom kontrolnom dni na stavbe predseda Prešovského samosprávneho kraja Peter Chudík.