Riaditeľ KPÚ v Banskej Bystrici Miroslav Sura už nie je vo funkcii

Necitlivý zásah na Zámku Vígľaš, autor: Benignus

Riaditeľ Krajského pamiatkového úradu v Banskej Bystrici Miroslav Sura, za ktorého odvolanie sa začiatkom tohto roka obrátili banskoštiavnickí a banskobystrickí aktivisti s verejnou výzvou na generálnu riaditeľku Pamiatkového úradu SR, v stredu 29. februára 2012 na tomto poste skončil. Od štvrtka odchádza do starobného dôchodku. Podľa aktivistov je to výsledok ich tlaku a dôvodov zhrnutých vo výzve, pod ktorou je podpísaných 14 signatárov venujúcich sa obnove pamiatok a v kampani na internetovej stránke changenet.sk ju podporilo vyše 950 ľudí. “Príkladov, keď sa Miroslav Sura a ním riadený pamiatkový úrad dopustil vážneho odborného zlyhania alebo konania, ktoré vyvoláva dojem uprednostnenia individuálneho záujmu pred verejným, je celý rad, pričom viaceré z nich v rámci preskúmavania opakujúcich sa podnetov konštatoval samotný Pamiatkový úrad SR ako aj Pamiatková inšpekcia Ministerstva kultúry SR,” uvádza sa vo výzve.

Ako dnes pre agentúru SITA uviedol jeden zo signatárov výzvy Martin Macharik, oficiálna odpoveď generálnej riaditeľky štátnych pamiatkarov Kataríny Kosovej, podľa ktorej nie sú jednoznačné dôvody na odvolanie Suru z funkcie, ich sklamala. Generálna riaditeľka tak podľa nich dodatočne legitimizovala konanie, ktoré signatári označujú za nekompetentné, škandalózne a účelové. K obratu však podľa Macharika došlo po rokovaní signatárov so štátnou tajomníčkou ministerstva kultúry Natáliou Cehlárikovou, ktorá uznala ich argumenty za neprijateľnosť Suru na poste krajského riaditeľa pamiatkarov a na jej podnet Sura požiadal o odchod do dôchodku. Oceňujeme, že Ministerstvo kultúry SR situáciu vyhodnotilo inak, ako generálna riaditeľka Pamiatkového úradu SR a Miroslav Sura k 1. marcu už nie je zamestnancom krajského pamiatkového úradu,” uvádzajú signatári výzvy v dnešnej tlačovej správe o ukončení výzvy na Surovo odvolanie. Zároveň apelujú na pamiatkový úrad, aby sa konkurz na nového riaditeľa neodďaľoval a uskutočnil transparentne a so zainteresovaním odbornej verejnosti.

Sura spájanie svojho odchodu s výzvou na jeho odvolanie striktne odmieta. “Dôrazne sa voči tomu ohradzujem. V žiadnom prípade neodchádzam pre túto výzvu, veď generálna riaditeľka ju odmietla,” povedal dnes pre agentúru SITA Sura s tým, že už je tretí rok v dôchodkovom veku a na odchod sa chystal od začiatku roka. Dodal, že na dôchodku bude mať viac času, aby sa venoval obrane svojej cti a na Macharika s právnikmi pripravuje trestné oznámenie za ohováranie aj žalobu na ochranu osobnosti. “Pán Macharik sa mal radšej modliť, aby som zostal vo funkcii,” podotkol Sura.

Ako sa ďalej uvádzalo vo výzve na odvolanie Suru, banskobystrický krajský pamiatkový úrad povoľuje v pamiatkovo chránených územiach také prestavby, dostavby a novostavby, ktoré sú v príkrom rozpore s platnými zásadami ochrany pamiatkových území ako aj s medzinárodným Dohovorom na ochranu kultúrneho dedičstva. “Máme vedomosti, že jednotlivé žiadosti investorov sú v prípade „nesprávneho uberania sa veci“ odnímané zamestnancom úradu, ktorým boli veci pridelené a následne sú ´vybavované´ poddajnejšími pracovníkmi,” uvádzajú signatári. Podľa nich bolo dôvodom na odvolanie Suru aj jeho arogantné a povýšenecké správanie sa k účastníkom konaní. Medzi najvypuklejšie príklady zlých rozhodnutí banskobystrického krajského pamiatkového úradu podľa Macharika patrí prebiehajúca rekonštrukcia zámku Vígľaš, príkladom je aj vlaňajšie zbúranie starého baníckeho domu v banskoštiavnickej pamiatkovej rezervácii.

Sura pochybenia odmieta. “Sú to všetko len kecy. Správam sa tak, ako sa riaditeľ pamiatkového úradu musí správať podľa zákona,” povedal Sura ešte v januári pre agentúru SITA v reakcii na výzvu s tým, že je zrejme najviac kontrolovaný riaditeľ pamiatkového úradu na Slovensku, keďže aktivisti už päť rokov naňho posielajú pamiatkovej inšpekcii rôzne podania.

Ministerstvo kultúry vyjadrenie aktivistov o dôvodoch Surovho odchodu nepotvrdilo. Je to predovšetkým otázka pre pána Suru, čo ho motivovalo k odchodu do dôchodku. Ministerstvo kultúry nemá žiadnu kompetenciu smerom k personálnej politike pri menovaní a odvolávaní riaditeľov krajských pamiatkových úradov. Je to kompetencia Pamiatkového úradu SR, jeho riaditeľky,” uviedla pre agentúru SITA hovorkyňa ministerstva kultúry Eva Chudinová.

Nové články 1x za mesiac na váš eMail.

Nerozosielame spam! Prečítajte si naše podmienky použitia.

Súvisiace články

Ocenili zakladateľov pamiatkových úradov

Pri príležitosti Medzinárodného dňa pamiatok a historických sídiel udelili v sobotu 24. apríla 2010 v Červenom Kláštore v Kežmarskom okrese cenu Pamiatkového úradu SR za celoživotné dielo a mimoriadny prínos v oblasti ochrany pamiatkového fondu Slovenskej republiky – Cenu Alžbety Güntherovej-Mayerovej 2010. Laureátmi tohto najvyššieho ocenenia za pamiatkovú ochranu sa stali: Stanislav Dúbravec, Alojz Jursa a František Markuš in memoriam. Ocenení stáli pred 50 rokmi pri zrode dnešných krajských pamiatkových úradov v Banskej Bystrici, Bratislave a v Prešove. Ceny odovzdala generálna riaditeľka Pamiatkového úradu SR Katarína Kosová. Agentúru SITA o tom informovala Mária Riháková z Pamiatkového úradu Bratislava, redakcie Pamiatky a múzeá.