Rezbári budú tvoriť v Parku miniatúr v Podolí

Obrázok k článku

Rezbárske sympózium zamerané na život a tvorbu slovenského spisovateľa Joža Nižňanského bude od štvrtka do nedele v Parku miniatúr v Podolí v okrese Nové Mesto nad Váhom. V rámci sympózia vznikne plastika spisovateľa Nižňanského, ďalšie diela budú súvisieť s jeho tvorbou. Vzhľadom na blízkosť Čachtického hradu budú zamerané na román Čachtická pani. Pod vedením rezbára Andreja Iršu ich budú tvoriť Marián Hutira, Miroslav Mĺkvik a Jozef Chromek. Podujatie vyvrcholí v sobotu 6. augusta štvrtým ročníkom nočnej prehliadky Parku miniatúr.

 

Jožo Nižňanský napísal desať románov a jeden poviedkový cyklus. V populárnej románovej podobe priblížil známe legendy, ktoré sa odohrávali na slovenských hradoch aj v kráľovských mestách. K jeho najznámejším románom patrí Čachtická pani, ktorú čítalo už niekoľko generácií a výškou nákladu je dodnes najpopulárnejšou knihou.

 

Park miniatúr založili v októbri 2003 a dnes vystavuje pod holým nebom vo svojom areáli v Podolí desiatky modelov hradov, zámkov, turistických chát, rozhľadní, vzácnych románskych a drevených kostolíkov a ďalších objektov v rôznych mierkach. V tomto roku v rámci budovania novej expozície Rodné domy významných slovenských osobností pribudlo v Parku miniatúr osem modelov domov, v ktorých sa narodilo deväť známych ľudí, ako napríklad Milan Rastislav Štefánik, Ľudovít Štúr, Martin Kukučín a ďalší. Na ďalších desať rodných domov sa už podľa zakladateľa Parku Juraja Hlatkého pripravuje projektová dokumentácia.

 

 

Nové články 1x za mesiac na váš eMail.

Nerozosielame spam! Prečítajte si naše podmienky použitia.

Súvisiace články

Park miniatúr v Podolí otvoril sezónu

Park miniatúr v Podolí v okrese Nové Mesto nad Váhom v nedeľu 25. apríla 2010 otvoril turistickú sezónu. Prvý deň novej sezóny bol spojený s hodovými slávnosťami a predstavením najnovšieho modelu Drevený kostol vo Svätom Kríži. Model je už 28. exemplárom v parku zameranom hlavne na slovenské hrady a zámky, ktoré kedysi patrili mocnému pánovi Váhu a Tatier Matúšovi Čákovi Trenčianskemu. “Unikátny a krásny model úctyhodných rozmerov vyrábali rezbári zo Štiavnika takmer pol roka, na jeho streche môžete vlastnoručne spočítať 12 000 šindľov,” uviedla Mária Zuzaniaková zo združenia Matúšovo kráľovstvo.