Reštaurovanie vežových hodín v trnavskej Katedrále

Obrázok k článku

V piatok 18. marca 2011 sa začína rekonštrukcia hodín na trnavskej Katedrále pod vedením hodinára Ing. Ján Pavellu a umeleckého reštaurátora Tibora Kováča, ktorý sa venuje výhradne reštaurovaniu hodín. Katedrála sv. Jána Krstiteľa v Trnave a vežové hodiny na nej sú evidované ako národná kultúrna pamiatka a ich obnovu odsúhlasil aj Krajský pamiatkový úrad v Trnave, kam Trnavská arcidiecéza podala po výhre žiadosť k zámeru tieto hodiny zreštaurovať.
Reštaurátorské práce budú trvať do konca júla, nasledovať bude skúšobné obdobie. Reštaurovanie by malo prebiehať zo závesných lávok priamo v exteriéri budovy vo výške cca 25-27 metrov. Zvyšok prác bude uskutočnených priamo v  katedrálnych vežiach. Plochy jednotlivých ciferníkov chcú reštaurátori mechanicky a chemicky vyčistiť a povrchovo upravovať.
V decembri minulého roku sme nielen my informovali o tom, že Nadácia VÚB  podporí obnovu vežových hodín v Trnave, Prešove a Sobotišti a slnečných hodín v Hlohovci. Také boli výsledky internetového hlasovania,  v ktorom práve hodiny na trnavskej Katedrále boli prekvapením, keď sa z posledného miesta vyšplhali na prvé. Trnavčania si sami „vyklikali“ opravu týchto hodín počtom hlasov 4234.

Zdroj a fotogaléria hodín pred obnovením: http://www.abu.sk/index.php?mod=articles&_adetail=700

Nové články 1x za mesiac na váš eMail.

Nerozosielame spam! Prečítajte si naše podmienky použitia.

Súvisiace články