REŠTAUROVANIE PRVEJ OPONY Z NÁRODNÉHO DOMU

JOZEF DORICAREŠTAUROVANIE PRVEJ OPONY Z NÁRODNÉHO DOMU V TURČIANSKOM SVÄTOM MARTINEV roku 1891 Umelecká beseda – prvý český umelecký spolok podarovala Národnému domu v Turčianskom svätom Martine (dnes len ako Martin) oponu s figurálnym motívom……Oponu (výška 4,68 metra, šírka 6,65 metra) technikou olejomaľby namaľoval český maliar Karel Vítězslav Mašek (nar. 1865, zomrel 1927). Slúžila svojmu účelu vyše šesťdesiat rokov (teda ešte aj v čase, keď v budove Národného domu začalo pôsobiť profesionálne divadlo). V polovici 50. rokov sa uskutočnila prestavba Národného domu, oponu zvesili a dali do múzea.
Z dôvodu dlhodobého používania a nevhodného uskladnenia bola opona vážne porušená, začali ju v roku 1999 reštaurovať. Akademický maliar Jozef Dorica vo svojom príspevku stručne charakterizuje najdôležitejšie reštaurátorské práce, ktoré boli dodnes na opone Národného domu vykonané. Oponu, ktorú čaká ešte výtvarná časť reštaurovania, inštalovali v zasadačke Slovenského národného múzea – Etnografického múzea v Martine, kde budú prebiehať aj ďalšie práce.


Publikované na: http://nic.savba.sk/sav/inst/kadf/SK/sd_2000_4.html

Nové články 1x za mesiac na váš eMail.

Nerozosielame spam! Prečítajte si naše podmienky použitia.

Súvisiace články

Začiatky Slovenského národného múzea

Začiatky Slovenského národného múzea (SNM) sú spojené s úsilím slovenského národa o národnú emancipáciu a sebaurčenie. SNM nadväzuje na tradície Múzea Matice slovenskej a Múzea Národného domu v Martine, ktoré rozvíjala Muzeálna slovenská spoločnosť. Tieto úsilia vyvrcholili r.1908 otvorením prvej stálej expozície v Martine v budove postavenej z národnej zbierky. Múzeum si od začiatku budovalo zbierky archeologické, etnografické, historické, numizmatické, umeleckohistorické, výtvarné a prírodovedné.

Slovenské národné múzeum

Začiatky Slovenského národného múzea (SNM) sú spojené s úsilím slovenského národa o národnú emancipáciu a sebaurčenie. SNM nadväzuje na tradície Múzea Matice slovenskej a Múzea Národného domu v Martine, ktoré rozvíjala Muzeálna slovenská spoločnosť.