Reštaurovanie Michelangelovho Davida sa predĺži

„Reštaurátorské práce na známej Michelangelovej soche Davida sa predĺžia do budúceho roka, lebo odborníci sa nemôžu zhodnúť na metóde, ako plastiku ďalej čistiť,“ povedal hovorca florentskej Galleria dell‘Accademia, v ktorej je socha vystavená od roku 1882.

Minulý rok padlo rozhodnutie, že Michelangelova socha bude vôbec po prvýkrát očistená. Podľa pôvodného zámeru mali reštaurátorské práce skončiť tento rok 31. marca. Pred týždňom však hlavná reštaurátorka Agnese Parronchiová oznámila, že zo svojej funkcie odstupuje. Parronchiová chcela stále pokračovať v čistení suchou cestou pomocou kefiek a zvláštnej čistiacej gumy. Vedecká rada múzea naopak odporučila, aby sa reštaurovanie urýchlilo mokrým postupom s použitím napustených mulových obväzov. Metódu, s ktorou prišla rada, však Parronchiová označila za nevhodnú. (čtk, dpa)

zdroj: www.Sme.sk [3. 4. 2003]

Nové články 1x za mesiac na váš eMail.

Nerozosielame spam! Prečítajte si naše podmienky použitia.

Súvisiace články

A. Okša reštaurátorom rímskeho nápisu na hradnej skale

TRENČÍN 17. augusta 2001 (SITA) – Autorizovaný reštaurátor Albín Okša podľa dnešného rozhodnutia bude realizovať v najbližších týždňoch odborné práce na záchranu rímskeho nápisu na trenčianskej hradnej skale. “Reštaurátorská komora nám odporučila štyroch odborníkov, ktorých sme oslovili. Návrh A. Okšu teraz posúdia pamiatkari. Od budúceho týždňa sa už začnú prípravné práce. Reštaurovanie sa skončí ešte v tomto roku,“ povedala riaditeľka Trenčianskeho múzea Katarína Babičová.

Reštaurátorov volajú až keď je najhoršie

LEVOČA 18. decembra 2002 (SITA) – Oblastný reštaurátorský ateliér (ORA) v Levoči ako jeden z troch ateliérov na Slovensku vykonal v roku 2001 reštaurátorské práce za takmer 14,5 mil. Sk. Rozsahom a objemom prác je levočský ateliér podľa jeho vedúceho Ivana Tkáča najväčšou reštaurátorskou dielňou na Slovensku. Problémom ochrany a reštaurovania pamiatok na Slovensku podľa neho je, že vlastníci volajú reštaurátorov na záchranu pamiatok až keď sú v havarijnom stave.