Reštaurátorská šikovnosť stredoškolákov v SNM

BRATISLAVA 10. decembra 2004 (SITA) – Zreštaurované historické artefakty z dreva vystavia mladí študenti zo Združenej strednej školy drevárskej v Bratislave od štvrtka, 11. decembra, v Slovenskom národnom múzeu (SNM). Vo výstavných priestoroch na Vajanského nábreží budú do 4. januára budúceho roka stáť drevené insitné sochy Madony prešovskej, Krista zmŕtvychvstalého Piety šaštínskej či Pastiera z Betlehema. Podľa Renáty Holienčinovaj zo SNM sú mnohé z vystavených diel maturitnými prácami študentov.Pri reštaurovaní a konzervovaní drevených polychrómovaných svietnikov z 18. storočia využili mladí profesionáli aj svoje rezbárske umenie, informovala Holienčinová. Väčšie zbierkové predmety, napríklad drevené vyrezávané rámy veľkorozmerných plátien alebo portréty cisárovnej Márie Terézie a Jozefa II. sú na výstave predstavené len vo forme fotodokumentácie. Návštevníci sa pomocou fotografií z reštaurovania dozvedia aj niečo o jeho procese, čistení, fixácii, doplňovaní, pozlacovaní až po konečné úpravy diela, uviedla Holiečinová.
Kurátorom výstavy je Ľubomír Podušel.

(SITA, ra;fa), 0093

Nové články 1x za mesiac na váš eMail.

Nerozosielame spam! Prečítajte si naše podmienky použitia.

Súvisiace články

Vianočná výstava betlehemov z Třebíča v SNM

BRATISLAVA 6. decembra 2004 (SITA) – Putovnú zbierku unikátnych betlehemov z Múzea Vysočiny Třebíč vystavia od štvrtka v bratislavskom Slovenskom národnom múzeu (SNM) na Vajanského nábreží. Výstava je sprievodným podujatím veľtrhu Nostalgia Expo o ochrane a propagácii kultúrneho dedičstva. Betlehemy z Třebíča už videli v mnohých českých mestách, v Kanade a v Rakúsku. “Ide o mimoriadne obľúbenú výstavu, ktorú múzeum zapožičiava v období Vianoc aj mimo nich rôznym múzeám a inštitúciám,” informovala agentúru SITA Renáta Holienčinová zo SNM. Putovná zbierka je rezervovaná na niekoľko rokov dopredu. Na Slovensku ostane do 6. januára.

Hodiny staré aj tristo rokov v SNM

BRATISLAVA 16. mája 2004 (SITA) – Viac ako tristoročné hodiny vystaví od stredy Slovenské národné múzeum (SNM) v Bratislave. Atraktívna zbierka 81 hodín dokumentuje vývoj od 17. do začiatku 20. storočia. Hodinové strojčeky poukazujú na technický pokrok v meraní času a skrinky približujú dávno minulú dobu. Súčasťou expozície je aj hodinárska dielňa a hodinárske náradie zo zbierok Mestského múzea v Bratislave.

Prezentáciu Bardejovského a Kremnického múzea predĺžia

BRATISLAVA 18. januára 2004 (SITA) – Prezentácia víťazných múzeí prvého ročníka súťaže Múzeum roka v Slovenskom národnom múzeu (SNM) v Bratislave bude otvorená o mesiac dlhšie, a to do konca februára. Ako agentúru SITA informovala Jana Mojžitová zo SNM, dôvodom je veľký záujem návštevníkov. Výstava ponúka prehliadku Šarišského múzea v Bardejove a Múzea mincí a medailí Národnej banky Slovenska v Kremnici.

Výstava Umenie reštaurovania o ochrane kultúrneho dedičstva

Výsledky členov Komory reštaurovania priblíži takmer 80 obnovených diel: BRATISLAVA 3. marca 2000 (SITA) – Výstavu prác slovenských reštaurátorov Umenie reštaurovania (Reštaurátorská tvorba 2) slávnostne otvorí v utorok o 17:00 Galéria mesta Bratislavy (GMB) v Mirbachovom paláci. Na vernisáži sa zúčastní sochár Bedrich Hoffstädter a predseda Komory reštaurátorov Ivan Rusina.

Vo štvrtok v SNM veľtrh Nostalgia Expo 2004

Archívny článok, BRATISLAVA 6. decembra (SITA) – Veľtrh venovaný ochrane a propagácii kultúrneho dedičstva Slovenska – Nostalgia Expo otvoria vo štvrtok v Slovenskom národnom múzeu (SNM) v Bratislave. V poradí 6. ročník veľtrhu umenia sa tak presúva z tradičného miesta konania – Domu umenia po prvýkrát do sídla SNM na Vajanského nábreží.

Tureckí umelci budú tvoriť pred návštevníkmi SNM

Tureckí autori diel sprístupnených v bratislavskom SNM ponúkajú návštevníkom možnosť pozrieť sa na proces ich vzniku priamo v expozícii: BRATISLAVA 17. júna 2004 (SITA) – Diela dvoch významných tureckých umelcov, Hüsamettina Yivlika a Hikmeta Barutcugila predstavuje od dnes až do 24. júna Slovenské národné múzeum (SNM) v Bratislave. Výstavu Tradičné turecké umenie nájdu záujemcovia o na Slovensku bežne nedostupnú orientálnu kultúru v expozíciách múzea na Vajanského nábreží 2. Zaujímavosťou je, že tureckí výtvarníci budú priamo na výstave tvoriť umelecké diela.