Reštaurátori objavili v katedrále vzácnu stredovekú fresku

Freska z druhej polovice 14. storočia objavená v Katedrále sv. Emeráma v Nitre

Vzácnu stredovekú fresku sa podarilo objaviť počas reštaurovania Katedrály svätého Emeráma na Nitrianskom hrade. Podľa indícií pochádza z druhej polovice 14. storočia. Je to najstaršia nástenná maľba katedrály a zaradí sa aj k najvýznamnejším na celom Slovensku. Skrývala sa v Dolnej lodi kostola za oltárom Snímanie z kríža z roku 1662 od rakúskeho majstra Jana Perneggera, čo je najvýznamnejší ranobarokový oltár na Slovensku.

Technika maľby prezrádza, že ide o dielo talianskeho majstra z najšpičkovejšieho prostredia Florencie alebo Sieny. „Maľba je budovaná na princípoch, ktoré predbehli v určitej fáze aj svoju dobu. Dalo by sa povedať, že už tu cítime predobraz renesancie v tej maľbe, a to v čase, keď sa ešte len naplno rozvíjala stredoveká maľba na Slovensku,“ povedal pre agentúru SITA vedúci reštaurátorských prác Vladislav Plekanec. Autor fresky sa podľa jeho názoru zrejme vyškolil priamo v dielni niektorého talianskeho majstra. Vyzdobiť katedrálu v Nitre zrejme prišiel na pozvanie vtedajšieho biskupstva.

Na freske vidieť niekoľko hláv svätcov a skupinu veriacich, podľa čoho sa Plekanec domnieva, že by teoreticky mohlo ísť o vyobrazenie posledného súdu. Maľba bola za oltárom, prekrytá ešte barokovou vrstvou. Odkrytie jej ďalších častí bude zrejme nemožné, pretože na to by bolo potrebné rozobrať vzácny oltár. Plekanec sa domnieva, že freska by mohla pochádzať z obdobia rokov 1360 až 1380. Konečné slovo však povedia až odborníci, ktorí sa venujú stredovekej nástennej maľbe.

Najkvalitnejšie stredoveké nástenné maľby na Slovensku sa podľa hodnotenia odborníkov nachádzajú v rímskokatolíckom kostole v Sadziciach v okrese Levice. Podľa Plekanca sa im novoobjavená freska určite vyrovná. Vzácna nástenná maľba je už druhým významným objavom, ktorý sa podaril pri reštaurovaní Katedrály svätého Emeráma. V roku 2007 reštaurátori našli najstaršie pastofórium v celom bývalom Uhorsku. Ide o schránku na uchovávanie sviatosti oltárnej. Doska s nápisom ho datuje do roku 1497. Na území bývalého Uhorska sa nachádzajú len štyri renesančné pastofóriá, nitrianske je z nich najstaršie. Rekonštrukcia interiéru katedrály trvá už siedmy rok, skončiť by sa mala do konca tohto roka. Do Veľkej Noci už reštaurátori zložia lešenie.

Nové články 1x za mesiac na váš eMail.

Nerozosielame spam! Prečítajte si naše podmienky použitia.

Súvisiace články

V Katedrále sv. Emeráma objavili najstaršie pastofórium v Uhorsku

Najstaršie pastofórium v celom bývalom Uhorsku sa podarilo objaviť pri reštaurovaní Katedrály svätého Emeráma na Nitrianskom hrade. Schránka na prechovávanie Sviatosti oltárnej sa nachádzala v hornej lodi chrámu pod ozdobou, preto ju predtým nebolo vidieť. Pochádza z roku 1497 a s najväčšou pravdepodobnosťou ju zhotovili majstri z Florencie. Na území bývalého Uhorska sa nachádzajú len štyri renesančné pastofóriá, nitrianske je z nich najstaršie.

Odpovede

  1. Dobrý deň.
    Nedámi

    Dobrý deň.
    Nedámi nereagovať na zavádzajúce články ktoré sú písané na Obnove. Neviem kto píše nezmysly o najstaršom pastofóriu na Slovensku, že je citujem: najstaršie pastofórium v celom bývalom Uhorsku v katedrále svätého Emeráma v Nitre. Ja nie som vyštudovaný odborník na pamiatky, ale ešte stále vidím a viem čítať. Zatiaľ čo som pochodil veľa kostolov po celom Slovensku mám prehľad o pastofóriach. Určite je aspoň jedno staršie a to v kostole Dravciach z roku 1482. Skúste sa tam pozrieť a až potom čosi napýsať.

     

  2. Dobry den,
    clanok je

    Dobry den,

    clanok je spravodajstvom, na co upozornuje aj licencia: Copyright © SITA 2012 Autorské práva sú vyhradené a vykonáva ich vydavateľ. Spravodajská licencia vyhradená.

     

    A Komunita uzivatelov chodi na tieto stranky preto aby sa dozvedela nieco nove, ale aj preto aby informacie skorigovala. Tak sa ucime vsetci. Vpodstate tento princim zafungoval aj teraz. Za co vam Dakujem.

     

    Budem rad ked nam napisete viac o vasich navstevach kostolov.

Comments are closed.