Rekonštrukciu okien na kostolíku v Novej Kelči podporili cyklisti sumou 600 eur

Obrázok k článku od zora.

Kostolík v Novej Kelči (okres Vranov nad Topľou), nachádzajúci sa v tesnej blízkosti vodnej nádrže Domaša, má nové okná. Národnú kultúrnu pamiatku čiastočne zrekonštruovali aj vďaka podpore cyklistov. Tí na rekonštrukciu v hodnote 1 700 eur prispeli sumou 600 eur. Objekt si ale podľa jeho správcu vyžaduje komplexnú obnovu.

 

Turistom sa počas tohto leta po desaťročiach podarilo vidieť túto unikátnu stavbu aj z vody, a to z paluby výletnej lode Bohemia. Ako informoval Radovan Kapraľ, starosta obce Kvakovce, ktorá plavidlo prevádzkuje, počas zhruba dvoch mesiacov prevádzky loď prepravila približne 21 tisíc ľudí. Ešte začiatkom júla tohto roka sa na brehoch vodnej nádrže konalo cyklistické podujatie Okolo Domaše. V rámci neho sa na obnovu kostolíka, ktorý aj napriek poškodeniu prežil obe svetové vojny, vyzbieralo 600 eur. „Každé euro je dobré. Bolo od nich pekné, že prispeli. Potrebovali sme zrekonštruovať okná. Boli porušené niektoré časti vitrážových skiel. Sme radi, že je to zasklené,“ uviedol Roman Matisovský, správca farnosti Turany nad Ondavou, pod ktorú patrí aj Nová Kelča.

 

Podľa jeho ďalších slov sa pre túto formu obnovy rozhodli aj z dôvodu, aby bol objekt uzavretý. „Aby hmyz a vtáctvo, ktoré tu občas zavítalo, neškodilo tejto stavbe,“ vysvetlil Matisovský. Celková suma vynaložená na rekonštrukciu vitráží predstavovala 1700 eur. Plány do budúcna sú podľa Matisovského veľké, keďže objekt si vyžaduje komplexnú rekonštrukciu. „Chceme začať strešnou konštrukciou. Všetko závisí od financií,“ poznamenal. V blízkej budúcnosti majú byť zreštaurované aj štyri sochy anjelov, ktoré sa nachádzajú v prednej časti kostola.

 

Barokovo-rokokový kostol sv. Štefana kráľa, ktorého zaujímavosťou je, že je situovaný pod úrovňou Domaše, je pozostatkom zatopenej obce Kelča. Ide o národnú kultúrnu pamiatku. Objekt dal postaviť barón Wolfgang Véčei, dokončený a vysvätený bol v roku 1780. Až do roku 1993 sa v ňom konali bohoslužby. Počas letnej sezóny sa tam realizujú zriedkavo, v auguste sa tam koná tradičná odpustová slávnosť.

Nové články 1x za mesiac na váš eMail.

Nerozosielame spam! Prečítajte si naše podmienky použitia.

Súvisiace články

Románsku rotundu v Dechticiach chcú zrekonštruovať

Obec Dechtice v okrese Trnava chce zrekonštruovať svoju dominantu románsku rotundu Kostol Všetkých svätých z roku 1172. “Je to taká vzácnosť na Slovensku, že kostolík nepatrí cirkvi, ale obci. Vyplýva nám povinnosť starať sa oň, a tak by sme ho chceli zrekonštruovať v spolupráci s pamiatkovým úradom,” uviedol starosta obce Karol Zachar.

Drevený chrám zrenovovaný a nanovo posvätený

Prvú komplexnú rekonštrukciu má za sebou drevený chrám sv. Paraskievy v obci Potoky v okrese Stropkov, ktorý tu postavili v roku 1773 a dostal sa aj do zoznamu svetového kultúrneho dedičstva UNESCO. Investičné náklady na renováciu tejto jedinečnej kultúrnej pamiatky vyšli na viac ako 200-tisíc eur. Úrad vlády SR prispel sumou 91 tis. €, Ministerstvo kultúry SR poskytlo dotáciu 25 tis. € a z Nadácie VÚB získali grant 83 tis. € z programu Poklady môjho srdca. V nedeľu 26. septembra 2010 arcibiskup Ján Babjak v obnovenom chráme slúžil sv. liturgiu a nanovo slávnostne posvätil chrám.

Mesto Trnava predáva národnú kultúrnu pamiatku

Meštiacky dom na Hviezdoslavovej ulici č. 6 v Trnave ponúka jeho majiteľ mesto Trnava na predaj v obchodnej verejnej súťaži. Budova je národnou kultúrnou pamiatkou, je však schátraná a potrebuje obnovu. „Ide o stredoveký objekt, renesančne prestavaný, pričom posledná úprava tu bola robená v roku 1900. Budova je v súčasnosti prázdna a jej stav si vyžaduje komplexnú obnovu v súlade s kritériami stanovenými pamiatkarmi,“ uviedol pre agentúru SITA Milan Kazimír z Krajského pamiatkového úradu v Trnave.

Odpovede