Rekonštrukcia veže Dómu sv. Martina stála vyše 860 000 eur

Časť lešenia na Dóme sv. Martina, foto: Juraj Mladý (bratislavskenoviny.sk)

Náklady na rekonštrukciu krovu, strechy, veže a západnej fasády Katedrály svätého Martina presiahli 860 000 eur. Ako agentúru SITA informovala Tlačová kancelária Konferencie biskupov Slovenska, takmer 95 percent financovala Bratislavská arcidiecéza z vlastných zdrojov. Na opravu krovu a strešnej krytiny bolo v roku 2010 z dotačného systému ministerstva kultúry – z programu Obnovme si svoj dom – poukázaných 80 000 eur. Celý výnos z reklamy na lešení vykryl iba časť nákladov na toto lešenie počas rekonštrukcie. Nepôvodné hodinové ciferníky boli demontované a podľa dobových fotografií boli na plochu ciferníkov namaľované rímske číslice. Hodinové ručičky boli ošetrené vysoko odolným náterom a pozlátené plátkovým zlatom. Sondážnym výskumom ručičiek bolo zistené, že ich plechová časť bola sekundárne použitá zo starších, azda pôvodných barokových hodín. Zaujímavým výsledkom pokračujúceho reštaurátorského výskumu je zistenie, že v stredoveku mala celá fasáda tehlovo červenú farbu. Fragmenty tejto farebnosti boli objavené na všetkých exteriérových plochách katedrály.

Lešenie, ktoré slúžilo na reštauračné a rekonštrukčné práce, bolo vysoké 87 metrov, tvorilo ho 5 100 rúrok a 8 000 lešenárskych spojok, ktoré pospájané za sebou by dosiahli dĺžku 18,7 kilometra. Celková podhľadová plocha lešenia dosiahla 4 741 m2. Celková výmera omietok rôzneho typu (jadrovej, sanačnej, historickej i jemnej) s plochou 1 381 m2 vážila spolu 46 ton.

Omietky boli lokálne popraskané, zatečené, zvetrané a najmä na severnej fasáde veže opadané až na murivo. Omietky v dobrom stave boli ponechané a bol spevnený len ich povrch. Odstránené museli byť zvetrané a navlhnuté omietky z rokov 1968 až 1973 aj pre možné ďalšie nálezy pôvodných povrchových úprav. Následné celoplošné omietnutie fasád tenkou vrstvou omietky malo za cieľ farebné scelenie a zjednotenie štruktúry povrchu. Farba omietky je prispôsobená farebnosti očistených pôvodných kamenných blokov v odtieni svetlého vápenca tak, aby sa opticky dosiahol celistvý, farebne harmonizujúci celok. Omietky boli nanášané ručným zahladzovaním dosahujúcim mierne zvlnený barokový povrch. Aj všetky kamenné prvky fasády boli predmetom reštaurovania, všetko podľa postupu schváleného Krajským pamiatkovým úradom Bratislava. Reštaurovaniu predchádzal reštaurátorský a architektonicko-historický výskum, ktorého súčasťou bolo dôkladné fotografické zdokumentovanie stavu pred reštaurovaním.

Na kompletne obnovenú krytinu špice veže sa použilo viac ako 350 metrov štvorcových nového špeciálneho, do zelena patinovaného medeného plechu. Zelená, chemicky vytvorená patina, zodpovedá farbe, akú by za normálnych podmienok mala dosiahnuť meď asi po sedemdesiatich rokoch prirodzeného starnutia. Tým sa dosiahlo farebné zjednotenie s pôvodnou krytinou. Na ostatných častiach veže sa krytina z medeného plechu čiastočne zrekonštruovala či vymenila.  

Nové články 1x za mesiac na váš eMail.

Nerozosielame spam! Prečítajte si naše podmienky použitia.

Súvisiace články

Vystavia zrenovovanú repliku uhorskej koruny

V pondelok 27. septembra 2010 bude od 15:00 v priestoroch Katedrály svätého Martina vystavená zrenovovaná a pozlátená replika uhorskej koruny, ktorá bola dočasne zložená z hrotu chrámovej veže v rámci rekonštrukcie jej poškodeného krovu. Súčasťou výstavy bude aj expozícia dokumentov nájdených v korune a fotodokumentácie z priebehu reštaurátorských prác. Koruna bude vystavená približne týždeň.

Stav veže Kostola sv. Jakuba je viac než havarijný

LEVOČA 5. októbra 2001 (SITA) – Stav veže Kostola sv. Jakuba je viac ako havarijný,“ uviedol na dnešnej tlačovej besede vedúci Oblastného reštaurátorského ateliéru (ORA) v Levoči Ivan Tkáč. Prieskum veže, ktorý vykonali tohto roku pracovníci ORA potvrdil vysoký stupeň poškodenia celých kamenných blokov. Spolu s prieskumom urobili reštaurátori šablóny a sadrové odliatky najviac poškodených prvkov, ktorým hrozí vypadnutie zo steny. Súčasťou prieskumu bolo aj zameranie celej veže, ktoré doteraz neexistovalo.