Rekonštrukcia sídla SNG dostáva reálne kontúry

Zdroj: SNG

Rekonštrukcia sídla Slovenskej národnej galérie (SNG) v Bratislave dostáva reálne kontúry. Ministerstvo kultúry SR totiž zverejnilo vo vestníku verejného obstarávania predbežné oznámenie k vyhláseniu verejného obstarávania na stavebné práce v bratislavskej SNG. Predpokladá hodnotu stavebných prác v celkovej výške 28 182 189 eur. “Výsledná stavba má zabezpečiť primerané podmienky pre expozície, všestrannú ochranu a správu najvýznamnejších diel slovenského výtvarného umenia a bezproblémové fungovanie inštitúcie so všetkými súvisiacimi činnosťami,” uvádza sa v predbežnom oznámení na vyhlásenie verejného obstarávania zverejnenom vo vestníku 18. júla.
Rekonštrukcia SNG zahŕňa spoločenské a výstavné priestory, depozitáre pre rôzne druhy výtvarných diel, knižnicu, špecializovaný archív, priestory pre administratívu, reštaurátorské a iné dielne, skladové a technické priestory. “Významnou súčasťou areálu je historická budova Vodných kasární so štatútom národnej kultúrnej pamiatky s príslušným nárokom na jej rekonštrukciu a obnovu,” dodáva sa v texte predbežného oznámenia.
Slovenská národná galéria pred časom požiadala ministerstvo kultúry podľa jej generálnej riaditeľky Alexandry Kusej o zabezpečenie verejného obstarávania na zhotoviteľa stavby a Ministerstvo kultúry (MK) SR vyšlo tejto žiadosti v ústrety. “Na konci júna bolo doručené do SNG rozpočtové opatrenie na 10 miliónov eur viazaných na investičnú úlohu rekonštrukcia areálu SNG, čo umožnilo začať konať v niektorých otvorených otázkach,” uviedla ďalej pre agentúru SITA Kusá. Národná galéria v týchto dňoch pripravuje pre MK SR podklady na dočasné presťahovanie sa do Hurbanových kasární. Hurbanove kasárne na rohu Mariánskej a Obchodnej ulice v bratislavskom Starom Meste ministerstvo kultúry galérií prisľúbilo ako alternatívu počas rekonštrukcie. V Hurbanových kasárňach by dočasne mali byť umiestnené niektoré prevádzky ako umenovedná knižnica, depozitáre, reštaurátorské ateliéry a časť administratívy.
“Momentálne kontrolujeme a diagnostikujeme stav stálych expozícii v uzatvorenom objekte Vodných kasární. Zbierky pripravujeme na balenie a transport do iných vyhovujúcejších priestorov. Celý proces je mimoriadne náročný na logistiku a zabezpečenie zbierok. S fyzickým sťahovaním chceme začať až vo chvíli, kedy budú náhradné priestory po klimatickej i bezpečnostnej stránke pripravené,” informovala ďalej Kusá.
Popri prácach spojených s prípravou rekonštrukcie musela SNG nedávno riešiť havarijný stav bridlicových obkladov na stenách bratislavského sídla galérie. “Uvoľnené dlaždice boli odstránené a steny zabezpečené. Roky nepoužívané premostenie sa dostáva na hranice svojich technických možností a je len otázkou času, kedy začne ohrozovať chodcov na chodníku,” dodala pre SITA Kusá s tým, že všetky kroky sú konzultované a pripravované v súčinnosti s MK SR.
Po tom, ako SNG pred vyše 11 rokmi zatvorila premostenie, spôsobili zlé podmienky vo výstavných priestoroch národnej galérie v Bratislave začiatkom júna aj zatvorenie stálych expozícií vo Vodných kasárňach. O uzavretí stálych výstav – Gotické umenie Slovenska, Barokové umenie na Slovensku a Umenie 19. storočia na Slovensku rozhodla SNG začiatkom roka. “Naše najvzácnejšie diela nemôžeme ďalej vystavovať rizikám, ktoré súvisia s dožívajúcim klimatickým systémom vo Vodných kasárňach. Toto opatrenie vnímame aj pozitívne – ako prípravu na budúcu rekonštrukciu,” informovala koncom mája PR manažérka SNG Dáša Dúbravová.
SNG by mala po rekonštrukcii získať 1 800 metrov štvorcových depozitárnych priestorov a 5 385 metrov štvorcových výstavnej plochy. Investičná akcia zahŕňa obnovu 27 386 metrov štvorcových nadzemnej a podzemnej podlažnej plochy, ktorú tvorí okrem výstavných priestorov kinosála, depozitáre, dielne, reštaurátorské ateliéry, administratívne priestory, kaviareň, predajňa publikácií, multifunkčná hala, archív výtvarného umenia, garáže, podzemné sklady a strojovne. Rekonštrukciou by sa SNG podľa jej generálnej riaditeľky Alexandry Kusej zaradila medzi stredne veľké moderné galérie.
Minister kultúry Marek Maďarič (Smer-SD) krátko po svojom nástupe do funkcie avizoval, že rekonštrukciu sídla národnej galérie považuje za nevyhnutnú a za svoju prioritu. Exminister kultúry Daniel Krajcer (SaS) začiatkom apríla informoval, že dlhodobo plánovaná rekonštrukcia sídla SNG v Bratislave sa môže začať. Krajcer 30. marca vydal pokyn, aby SNG do 10. apríla predložila ministerstvu kultúry harmonogram začatia rekonštrukčných prác a súvisiacich opatrení. Avizoval, že na kompletnú rekonštrukciu a modernizáciu priestorov SNG v Bratislave je vyčlenených 30 miliónov eur na roky 2012 – 2014, z ktorých je na tento rok určená približne tretina. Zvyšné dve tretiny podľa Krajcera musí nový minister kultúry Marek Maďarič v rozpočte MK SR obhájiť.
Vláda o rekonštrukcii bratislavskej SNG po prvý raz rozhodla pred desaťročím. O zatvorení premostenia SNG rozhodla 1. marca 2001 vtedajšia generálna riaditeľka SNG Katarína Bajcurová. Za rozhodnutím zavrieť premostenie stála “snaha ochrániť vystavené diela nielen z nášho majetku ale aj z cudzích majetkov, ktoré sme na výstavách práve v premostení využívali”, konštatovala Bajcurová v marci 2011. O tom, že stav bol naozaj vážny, svedčí aj situácia, na ktorú si z tých čias spomína. “Keď som prišla sprevádzať vtedajšieho prezidenta republiky Michala Kováča a po diele Mikuláša Galandu tiekla voda, vlastnoručne som dielo musela odstrániť. Voda si hľadala stále nové chodníčky, jedna diera sa opravila, vzápätí vznikala druhá, nedala sa tu udržať stabilná klíma a nestabilná klíma je vlastne základný nepriateľ výtvarného umenia,” uviedla vlani pri príležitosti 10. výročia uzavretia premostenia Bajcurová. Premostenie 3. apríla 2001 odstavili od energie. Stalo sa tak po 24 rokoch od jeho otvorenia v roku 1977. Galéria tak prišla o približne 1 800 metrov štvorcových výstavnej plochy, v dôsledku čoho musela výrazne modifikovať dramaturgický plán expozícií a výstav, pretože na výstavy zostalo iba 1 200 metrov štvorcových. To znamená – tri podlažia Esterházyho paláca zrekonštruované v roku 2005, ktoré pri štandardnej vyťaženosti ponúkajú priestor pre približne sedem výstavných projektov do roka. Vizualizácie projektov rekonštrukcie SNG sú dostupné na – http://www.sng.sk/sk/uvod/o-sng/rekonstrukcia.

Nové články 1x za mesiac na váš eMail.

Nerozosielame spam! Prečítajte si naše podmienky použitia.

Súvisiace články

Rekonštrukcia a riešenie havarijného stavu SNG sa odkladá

Kríza zasiahla aj do plánovanej rekonštrukcie Slovenskej národnej galérie (SNG). Riešenie havarijného stavu Premostenia Vodných kasární – sídla SNG na bratislavskom dunajskom nábreží sa posúva o ďalší rok. Pre agentúru SITA to potvrdilo Ministerstvo kultúry (MK) SR aj SNG. “Rekonštrukcia SNG bola pozastavená, Ministerstvo financií SR viazalo rezortu kultúry rozpočet na rok 2009 v marci tohto roka v rámci protikrízových opatrení. Pozastavuje sa do konca tohto roka,” uvádza sa v stanovisku MK SR. Ako informovala Petra Fejdi z tlačového referátu MK SR, k rekonštrukcii galérie sa na september pripravuje vyhlásenie verejného obstarávania. “Rekonštrukcia sa začne ihneď po ukončení verejného obstarávania, predpokladáme, že začiatkom roka 2010,” dodala. Slovenská národná galéria čaká na rekonštrukciu niekoľko rokov. Má k nej vypracovanú kompletnú projektovú dokumentáciu.