Rekonštrukcia pyramídy môže spôsobiť jej zrútenie

V bolívijskom meste Tiwanaku zrekonštruovali pyramídu Akapana, aby tak prilákali viac turistov. Avšak ako stavebný materiál použili namiesto kameňov nepálené tehly. Stavbe preto teraz hrozí, že vypadne zo zoznamu svetového kultúrneho dedičstva UNESCO a taktiež, že rekonštrukcia spôsobí zrútenie pyramídy.Akapana, ktorá je jednou z najväčších stavieb predkolumbovského obdobia v Južnej Amerike, zohrávala dôležitú duchovnú rolu pre civilizáciu Tiwanaku. Jej predstavitelia žili v období od roku 1500 p.n.l. do 1200 n.l. na území dnešnej Bolívie v okolí jazera Titicaca a častiach susediacich štátov Peru, Argentína a Čile. Taktiež boli jednými z predchodcov Inkov. Poškodenie pyramídy skúmal archeológ Jose Luis Paz, ktorý sa pre médiá vyjadril, že hlavným cieľom rekonštrukcie stavby bolo predovšetkým prilákanie vyššieho počtu turistov bez ohľadu na pôvodnú architektúru. Minister kultúry tohto andského štátu Pablo Groux však verí, že Akapana o status svetového kultúrneho dedičstva nepríde, keďže vláda rekonštrukčné práce zastavila hneď ako ju o tom predstavitelia UNESCO informovali.

Nové články 1x za mesiac na váš eMail.

Nerozosielame spam! Prečítajte si naše podmienky použitia.

Súvisiace články

Riaditeľ UNESCO na návšteve SR

11. 07. 2002 – Archívny článok na spestrenie. Prečítajte si čo sa dialo v minulosti z tlačových správ Ministerstva Kultúry Slovenskej Republiky.
Aktuálne otázky z oblasti ochrany kultúrneho dedičstva boli hlavnou témou včerajšieho stretnutia ministra kultúry Milana Kňažka s generálnym riaditeľom UNESCO Koichirom Matsuurom, ktorý pricestoval na štvordňovú návštevu Slovenskej republiky.

Citadela Inkov nebude na Zozname ohrozených lokalít

7. júla 2008 – Peruánsky Národný kultúrny inštitút upozorňuje, že UNESCO sa rozhodlo nepridať Machu Picchu na Zoznam svetového dedičstva ohrozených lokalít. Rovnako tvrdí, že Vzdelávacia, vedecká a kultúrna Organizácia Spojených národov sa rozhodla, že známej citadele Inkov nehrozí skoré priame ohrozenie.