Rekonštrukcia Podtatranského múzea môže trvať dlhšie

Obrázok k článku

Už viac ako rok pokračuje rekonštrukcia Podtatranského múzea v Poprade. Podľa Veroniky Fitzekovej, hovorkyne Prešovského samosprávneho kraja, sa v súčasnosti práce zameriavajú na interiér budovy, keďže súčasťou projektu rekonštrukcie je aj jeho úprava a modernizácia. Ide o výmenu okien, ale pracuje sa aj na novej elektrine a osvetlení, omietkach a tiež podlahách. „Pôvodný termín otvorenia múzea bol naplánovaný na november 2016. Keďže sa počas rekonštrukcie pristúpilo k viacerým zmenám a úpravám pôvodného projektu, nevylučujeme, že termín ukončenia rekonštrukčných prác sa môže posunúť. V prípade, že bude schválený nový termín ukončenia rekonštrukčných prác, môže sa termín otvorenia múzea zmeniť,“ uviedla pre SITA Fitzeková.

 

V rámci rekonštrukcie čaká v Podtatranskom múzeu úprava aj expozície. „Tie budeme riešiť až po ukončení stavebných prác a skolaudovaní budovy. Návrh expozícií a vitrín a rozpočet je momentálne v štádiu riešenia,“ vysvetlila hovorkyňa PSK. Dôraz sa kladie na úpravu priestorov pre budúcu prezentáciu hrobky germánskeho kniežaťa z prelomu 4. a 5. storočia, ktorá bola objavená v roku 2006 počas stavby priemyselného parku v mestskej časti Matejovce. „Návrh prezentácie hrobky sa v posledných mesiacoch menil, takže došlo k úpravám projektu. Všetko bude potrebné zosumarizovať a predložiť na rokovanie krajského parlamentu,“ uviedla Fitzeková. Pri výkopových prácach bola naviac objavená aj stará studňa.

 

PSK vo februári 2015 vyčlenil na rekonštrukciu múzea 1,9 milióna eur. Ide o finančné prostriedky z úveru v objeme 25 miliónov eur, ktorý PSK získal od Európskej investičnej banky. Podľa Fitzekovej sa však na kontrolnom dni začiatkom februára spomínali práce naviac. „Materiál s relevantnými informáciami bude pripravený na rokovanie Zastupiteľstva PSK 26. apríla. Tam poslanci rozhodnú o ďalších financiách a o ďalšom postupe,“ doplnila.

 

Budova dnešného Podtatranského múzea bola postavená ako jedna z mála špecializovaných múzejných budov na Slovensku v rokoch 1885 a 1886. Sídlo v nej malo Karpatské múzeum v Poprade. Prvá expozícia bola v múzeu otvorená v roku 1887. Podtatranské múzeum čaká tento rok niekoľko výročí. Okrem 140. výročia založenia múzea, si pripomenie desať rokov od ukončenia začatia výskumu na kniežacej hrobke a 90. výročie nálezu odliatku mozgu neandertálca v Gánovciach pri Poprade.

 

 

Nové články 1x za mesiac na váš eMail.

Nerozosielame spam! Prečítajte si naše podmienky použitia.

Súvisiace články

Kežmarok: Hladomorňa má po viac ako 200 rokoch strechu

10. júna 2008 – Do hradnej hladomorne na Kežmarskom hrade už nebude zatekať. Kežmarské múzeum v týchto dňoch dokončuje zastrešenie a rekonštrukciu hladomorne, ktorá bola bez strechy viac ako 200 rokov od požiaru hradu v 18. storočí. Zastrešená hladomorňa s vyhliadkovou terasou nebude jedinou tohtoročnou novinkou na Kežmarskom hrade.