Realizácia projektu EHMK nebude o politike, ale o úspechu

Obrázok k článku

Upokojiť situáciu okolo realizácie investičných akcií v rámci projektu Košice – Európske hlavné mesto kultúry 2013 prišiel vo štvrtok 17. marca minister kultúry Daniel Krajcer. Mnoho Košičanov neskrýva obavy, že peniaze meškajú a mesto nestihne realizovať plánované investičné projekty. Minister Krajcer na krátkom brífingu povedal, že priniesol dve dobré správy. „Prvou dobrou správou je, že došlo k zabezpečeniu 60 miliónov eur na investície z eurofondov presunutím prostriedkov z iných operačných programov do programu EHMK a schválila to súčasná vláda i Brusel. Druhou je, že bol už zriadený aj sprostredkovateľský orgán pod riadiacim orgánom,“ povedal Krajcer. Podľa jeho názoru už nie je o päť minút dvanásť, ale pár minút po dvanástej, ale i napriek tomu si myslí, že nič nie je stratené „mesto však musí rýchlo pracovať a nepremrhať ani minútu“.

Minister Krajcer zdôraznil, že nebude treba z realizácie vypustiť ani jednu z iniciovaných jedenástich investičných akcií, ale že tam dokonca pribudne projekt rekonštrukcie Malej scény košického štátneho divadla, vybudovanie vedeckého centra pre deti v rámci Slovenského technického múzea a projekt rekonštrukcie štátnej vedeckej knižnice.

O tom, kedy ministerstvo vyhlási výzvy na podávanie projektov, kedy začne prideľovať reálne peniaze, však nepadlo ani slovo. „Peniaze budú,“ tvrdil Krajcer a podľa neho „nie sme blokovaní ani prebiehajúcou revíziou jedného operačného programu zo strany EÚ“.

Krajcer zdôraznil, že sa s košickým primátorom Richardom Rašim a županom Zdenkom Trebuľom dohodli, že realizácia projektu EHMK nebude o politike a politických tričkách, ale o úspechu. Primátor Raši uviedol, že pre Košice je realizácia najväčšieho kultúrneho projektu storočia na východe Slovenska veľkou príležitosťou, ale aj odrazovým mostíkom do budúcnosti.

Do roku 2013 musia byť bezpodmienečne hotové dve investičné akcie, ktoré sú podmieňujúce a s ktorými projekt mesta Košice de facto vyhral. Ide o projekty siedmich okrajových bodov kultúry – SPOTS, ktoré majú vzniknúť na veľkých sídliskách prebudovaním výmenníkových staníc a rekonštrukciou bývalých vojenských kasární na Kukučínovej a ich prebudovaním na Kulturpark.

Vedenie mesta stanovilo pre realizáciu investičných akcií tri základné podmienky – realizačné náklady projektu nesmú presiahnuť alokovanú sumu, musia sa realizovať výlučne na mestských pozemkoch a musia byť aj trvalo udržateľné. Tieto zásady sa podľa súčasného vedenia mesta v minulosti nedodržiavali, a tým pádom sa všetko realizovalo dlhšie. V tomto smere mesto kriticky poukazuje na minulosť, že išlo o zásahy do cudzích pozemkov, alebo boli neštandardne uzavreté zmluvy, či šlo o predražený projekt. Napríklad objem projekčných prác v Kasárňach/Kulturpark klesol o tretinu, lebo sa upustilo od výstavby hotela, projektant však požaduje pôvodnú čiastku. Jeden z okrajových bodov SPOTS zasahoval aj na cudzí pozemok. Víťazný projekt prestavby amfiteátra niekoľkonásobne prekročil sumu alokovaných 8 miliónov eur a navyše mali sa zastavať aj iné ako mestské pozemky, atď.

V súčasnom zozname jedenástich investičných akcií je: 1. Kasárne/Kulturpark, 2. Kultúrne centrá – SPOTS, 3. Rekonštrukcia amfiteátra – multifunkčná hala, 4. Ulička remesiel, 5. Park Moyzesova – rekonštrukcia, 6. Mestský park – rekonštrukcia, 7. Dom autentickej kultúry – rekonštrukcia, 8. Košický hrad – revitalizácia, 9. Stará krytá plaváreň – rekonštrukcia, 10. Dom sv. Alžbety – rekonštrukcia, 11. Kaštieľ v Krásnej – rekonštrukcia. Koľko prostriedkov je alokovaných na jednotlivé akcie viceprimátor Ladislav Lazár neuviedol s tým, že tejto téme bude venovaná osobitná tlačová beseda.

Nové články 1x za mesiac na váš eMail.

Nerozosielame spam! Prečítajte si naše podmienky použitia.

Súvisiace články

Odpovede

  1. Celá príprava investícií EHMK bola vraj diletantská

    KOŠICE 28. marca (SITA) – Mesto Košice bude žiadať vrátenie 10 000 eur, ktoré boli neúčelne použité v súvislosti s architektonickými súťažami. Podľa viceprimátora Ladislava Lazára, zodpovedného za investičné projekty EHMK, zo strany bývalého vedenia celá príprava investičných projektov prebiehala diletantsky. „Odmeny dostali víťazi verejných architektonických súťaží, ktorých projekty nesplnili základnú súťažnú podmienku – orientačne stanovené náklady, alebo cestovné náhrady – doprava, ubytovanie pre zahraničných účastníkov súťažných výberových komisií,“ povedal Lazár. Doložil, že bývalé vedenie mesta podcenilo prípravu investičných projektov a premeškalo veľmi veľa času. Okrem neodbornej až diletantskej prípravy súťaží vyčíta bývalému vedeniu podcenenie celkovej prípravy investícií. Uviedol, že keď už nič iné, už dávno sa mohol na území kasární robiť archeologický výskum, ktorý sa začína robiť teraz. „Podklady pre verejné architektonické súťaže neboli vypracovávané presne, výberové komisie nie vždy trvali na striktnom dodržaní súťažných podmienok, a tak sa stávalo, že architektonickú súťaž vyhral projekt, ktorého realizačná odhadovaná cena niekoľkonásobne prevýšila cenu uvedenú v podmienkach. Ako príklad uviedol rekonštrukciu amfiteátra.

    Nespokojnosť vedenia mesta vyústila do zmien projektového a realizačného tímu. Primátor Košíc Richard Raši, viceprimátorka Renáta Lenártová, viceprimátor Ladislav Lazár, Zora Jaurová a Martin Horváth tvoria nový projektový a realizačný tím veľkého projektu Košice – EHMK. O zmenách dnes na tlačovej besede informoval košický primátor Richard Raši. Uviedol, že kultúrne projekty riadi Lenártová, Lazár má pod palcom investície, Zora Jaurová je kreatívnou riaditeľkou a Horváth je projektovým manažérom.

    Primátor zdôraznil, že ministerstvo kultúry potvrdilo zabezpečenie prostriedkov v objeme 60 miliónov eur, mesto kompletizuje dokumentáciu na podávanie projektov hneď ako ministerstvo uverejní výzvu.
    „Urobíme maximum, aby sme hlavné projekty realizovali v termíne. Hlavným cieľom v oblasti investícií je realizácia projektu Kasárne/Kulturpark a SPOTs – okrajové body kultúry, ktoré musia byť bezpodmienečne realizované do decembra 2012,“ povedal Raši.

    Lazár uviedol, že bývalé vedenie premrhalo kopec času, namiesto reálnych projektov súťaže niekedy vyhrávali autori vzdušných zámkov. Mesto bude musieť rokovať s víťazmi, či dokážu prepracovať projekty do reálnej podoby.

    Lazár uviedol, že na investičné projekty je vyčlenených pre mesto 45 miliónov eur a sú rozdelené na tri časti. Do kategórie kľúčových projektov patria Kasárne/Kulturpark a SPOTs. Náklady na Kulturpark sa budú podľa odhadov pohybovať okolo 23,5 milióna eur, náklady na SPOTs môžu dosiahnuť približne 1,76 milióna eur. Pokiaľ ide o SPOTs už sú dva výmenníky zrekonštruované, pri troch sa čaká na stavebné povolenia, na ďalšie dve je vypísaná súťaž. Do kategórie hlavných projektov patri rekonštrukcia Mestského parku a parku na Moyzesovej ulici, ktoré sú rozdelené na dve etapy, Ulička remesiel, rekonštrukcia Starej plavárne na Kunsthale, rekonštrukcia amfiteátra, košický hrad a ďalšie projekty. Lazár uviedol, že dnes nemožno povedať, koľko skutočne bude stáť ich realizácia. Pripustil, že za určitých okolností sa môže stať, že niečo sa nebude robiť.

    Do tretej skupiny sú zaradené projekty, na realizácii ktorých majú participovať neziskové organizácie, a sem patria Rekonštrukcia Dómu sv. Alžbety, Kaštieľa Krásnej a Dom alternatívnej kultúry.

Comments are closed.