Rakúsky art brut predstaví výstava Umenie zvnútra

Do Bratislavy zavíta art brut. Takzvané surové umenie predstaví od 11. januára do 29. februára výstava Umenie zvnútra v Rakúskom kultúrnom fóre na Zelenej 7 v Bratislave. Ide o unikátnu prehliadku, ktorá bude po prvý raz prezentovať predstaviteľov art brutu zo všetkých deviatich rakúskych spolkových krajín pod jednou strechou.

Projekt Art brut v Rakúsku vznikol s podporou Ministerstva zahraničných vecí a bol koncipovaný ako svetová putovná výstava. Väčšina z prezentovaných umelcov už vystavovala doma i v zahraničí. Niektorí získali aj medzinárodné ocenenia – naposledy sa do záverečného výberu na Európsku cenu pre umelcov s postihnutím (EUWARD) dostalo päť z týchto Rakúšanov. Pri výbere spomedzi stoviek obrazov radili kurátorke Angelice Bäumer umelci Arnulf Rainer, Peter Pongratz a kulturológ Peter Gorsen. Trojica odborníkov sa umením art brut zaoberajú od začiatku 60. rokov minulého storočia a sami sú aj zberateľmi týchto diel.

Pojem art brut prvýkrát použil Jean Dubuffet v 40. rokoch 20. storočia na označenie umenia, ktoré využíva spontánnu a osobnú invenciu a vnútorný svet autora. Autori art brutu nemajú výtvarné vzdelanie, s kreslením začali zo dňa na deň a väčšinu kresieb sprevádzajú slovnými komentármi. Nevytvárajú umelecké diela určené návštevníkom galérií, len sprostredkovávajú to, čo im hovorí ich vnútorný hlas. Veľmi často sa medzi ich prácami objavujú tzv. predzvestné kresby predpovedajúce spoločenský či politický vývoj. Art brut, alebo aj outsider art, má čoraz viac obdivovateľov, dôkazom čoho sú vznikajúce galérie, súkromné i štátne zbierky.

Nové články 1x za mesiac na váš eMail.

Nerozosielame spam! Prečítajte si naše podmienky použitia.

Súvisiace články

INSITA 2004

Medzinárodné periodické podujatie Insita je výberová umelecká výstava, jediná svojho druhu vo svetovom kontexte. Zameraná je na prezentáciu autentických hodnôt neškoleného výtvarného prejavu – naivného umenia, art brut a na umenie outsiderov.

Obnova.sk Insita 2004

Východoslovenská galéria 1952- 2002

Východoslovenská galéria v Košiciach si pripomína 50. výročie od začiatku svojej zberateľskej a výstavnej činnosti. Bola založená ako druhá slovenská galerijná inštitúcia (po SNG v Bratislave) a dnes sa zaraďuje medzi najväčšie a najstaršie slovenské zberateľské inštitúcie podobného druhu.

Plagáty z Viedne

Viedenská mestská a zemská knižnica spravuje okrem iného i rozsiahlu zbierku plagátov. Výstava predstaví po prvýkrát na Slovensku výber plagátov z tejto zbierky, ktorý je založený na historicko-umeleckom mapovaní hlavných vývinových tendencií plagátu v časovom intervale presahujúcom sto rokov.

Majstrovské diela umenia 20. storočia zo zbierok SNG

Koncepcia reprezentatívneho výberu diel vychádza zo zámeru predstaviť najvýznamnejšie obsahové, formálne a významové okruhy, tendencie a štýlové metamorfózy v časovom slede jednotlivých desaťročí: od prežívania estetiky akademizmu, luminizmu, secesiou poznačeného symbolizmu, cez vznik a konštituovanie monumentalizačného úsilia národnej moderny…

Karol Vaculík – historik umenia

V roku 1992 v Bratislave zomrel historik umenia Karol Vaculík. Študoval dejiny umenia, filozofiu a francúzštinu na univerzitách v Bratislave, vo Viedni a v Prahe. Od r. 1949 bol vedúcim zbierky starého umenia v pražskej Národnej galérii, odkiaľ v r. 1951 prešiel do Bratislavy, kde bol poverený vedením vznikajúcej Slovenskej národnej galérie.