Rakúska národná knižnica sprístupní na webe svoje historické zbierky

Rakúska národná knižnica zdigitalizuje v rámci projektu Private Public Partnership takmer pol milióna kníh aj z obdobia Rakúsko-Uhorska, súčasťou je tiež slovanská zbierka. Tá obsahuje približne 50-tisíc pôvodných diel, medzi nimi aj dielo Antona Bernoláka Grammatica Slavica. Všetky diela sprístupní služba Knihy Google a v budúcnosti si tak budú môcť všetci študenti, bádatelia či akademici v ktorúkoľvek dennú či nočnú dobu prehliadať digitalizované tituly knižnice na internete a to z ktoréhokoľvek miesta na svete.

 


“Uchovávať znalosti a sprístupňovať ich ďalším ľudom – to je princíp, na ktorom odjakživa stoja knižnice. My chceme zostať verní tomuto princípu a preto sme sa rozhodli pristúpiť k digitalizácii celej našej zbierky historických kníh, ktoré už nie sú chránené autorským zákonom, a sprístupniť ich na internete. Sme veľmi hrdí na to, že môžeme takýmto krokom prispieť k demokratizácii informácií,” vyjadrila sa generálna riaditeľka knižnice Johanna Rachingerová. “Plná digitalizácia významne prispeje k uchovaniu našich vzácnych knižných zbierok,” dodal manažér projektu Max Kaiser.


Rakúska národná knižnica obsahuje diela aj v iných slovanských jazykoch ako slovenčine. Zo slovanskej zbierky historických diel tvorí najväčšiu časť české písomníctvo so zhruba 3 930 titulmi. Slovenská zbierka nepatrí k najpočetnejším, obsahuje zhruba sto titulov.

Nové články 1x za mesiac na váš eMail.

Nerozosielame spam! Prečítajte si naše podmienky použitia.

Súvisiace články

Harvardova univerzita zdigitalizuje vzácne čínske knihy

Jedna z najväčších zbierok vzácnych čínskych kníh mimo Číny bude voľne dostupná, keďže Harvardova univerzita súhlasila s jej digitalizáciou. Knižnica univerzity sa na tom dohodla s Národnou knižnicou Číny. Šesťročný projekt sa má začať v januári. Presná cena nie je známa, podľa oboch inštitúcií sa vyšplhá na niekoľko miliónov dolárov.