Rada vlády pre kultúru hovorila aj o ochrane pamiatok

Obrázok k článku

Ochrana pamiatok aj čitateľská gramotnosť bola témou včerajšieho rokovania Rady vlády pre kultúru. Rada sa konkrétne venovala dvom strategickým materiálom ministerstva kultúry – návrhu Stratégie ochrany pamiatkového fondu na roky 2017 – 2022 a návrhu Koncepcie rozvoja kultúrnych a čitateľských kompetencií detí prostredníctvom kultúrnej výmeny. Oba body rada schválila a ministrovi kultúry odporučila, aby ich predložil na rokovanie vlády, agentúru SITA o tom informoval referát styku s médiami MK SR.

 

Cieľom Stratégie ochrany pamiatkového fondu na roky 2017 až 2022 je v prvom rade ďalší rozvoj obnovy kultúrnych pamiatok na Slovensku. Obnova a primerané využívanie pamiatok, ktoré sú naším kultúrnym dedičstvom, môže priniesť regiónom Slovenska rozvoj, vytvoriť nové pracovné miesta a zlepšiť tak kvalitu života obyvateľov, upozorňuje ministerstvo kultúry, ktoré dlhodobo na obnovu pamiatok prispieva dotáciami. Podľa MK SR je však “potrebné dopracovať aj nové, ďalšie modely financovania obnovy pamiatkového fondu z verejných zdrojov tak, aby bola obnova pamiatok dlhodobo udržateľná”.

 

Cieľom Koncepcie rozvoja kultúrnych a čitateľských kompetencií detí prostredníctvom kultúrnej výchovy je zriadenie Centra literatúry pre deti a mládež a podpory čítania. “Toto centrum by sa malo sústreďovať na odbornú, konzultačnú a metodickú oblasť, na rozvíjanie umeleckých a kreatívnych aktivít na podporu čítania, využiť etablované podujatia v oblasti podpory čítania ako aj rozvíjať medzinárodnú spoluprácu a aplikovať poznatky z problematiky rozvoja kultúry čítania zo zahraničných zdrojov,” informovalo ministerstvo kultúry.

 

Rada vlády pre kultúru je poradným orgánom vlády SR a predsedá jej minister kultúry. Vyjadruje sa k príprave a tvorbe strategických dokumentov v oblasti kultúry a kreatívneho priemyslu, ktoré následne odporúča vláde na schválenie. Radu tvorí 25 členov, zastúpení sú v nej členovia samosprávy, odborníci z rôznych oblastí kultúry, médií, zástupcovia cirkví či neziskového sektora.

 

 

Nové články 1x za mesiac na váš eMail.

Nerozosielame spam! Prečítajte si naše podmienky použitia.

Súvisiace články