Putovná výstava Biblia predstavujúca desiatky vzácnych exponátov tejto knihy mieri do Spišskej Belej

Obrázok k článku

Do Spišskej Belej mieri putovná výstava Biblia na cestách, v rámci nej si budú môcť záujemcovia pozrieť niekoľko desiatok vzácnych exponátov diela nazývaného aj Kniha kníh. Výstava bude inštalovaná od pondelka 3. apríla do 21. apríla v priestoroch budovy AT TATRY, prístupná bude v pracovných dňoch od 8:00 do 16:30. „Súčasťou výstavy budú aj dve špecializované prednášky. Prvá s názvom Tajomstvo dávnych zvitkov bude o objave zvitkov Starého zákona v roku 1947 na brehoch Mŕtveho mora, druhá, nazvaná Výnimočnosť Biblie – Knihy kníh, bude o tom, v čom sa text Biblie líši od inej literatúry,“ informovala PR manažérka mesta Alexandra Olekšáková. Prednášku o výnimočnosti kníh si bude môcť verejnosť vypočuť 13. apríla o 16:00, o tajomstve zvitkov zase 20. apríla rovnako o 16:00.

 

Vznik projektu s názvom Biblia na cestách na Slovensku bol inšpirovaný výstavou Biblií v Českej republike. Organizátorom sa podarilo zozbierať 40 kusov starých výtlačkov Biblií, spevníkov, modlitebných kníh, kancionálov a katechizmov z rokov 1693 až 1890. Ďalších asi 50 kníh je mladších, poslednú časť zbierky tvoria Biblie v mnohojazyčných úpravách vrátane detských ilustrovaných kníh. „Súčasným najstarším exponátom výstavy je Biblia z roku 1693 napísaná v latinskom jazyku. Ďalej takzvané hallské vydanie Biblie z roku 1722 v staročeštine, ktorú vydal Matej Bel a Daniel Krman. Ozdobným švabachom je písané takzvané gdaňské vydanie Biblie v poľskom jazyku z roku 1726,“ informovali organizátori výstavy na svojej internetovej stránke. Za veľmi starý a vzácny označili aj pergamenový zvitok tóry, ktorý sa podarilo zachrániť zo synagógy pred komunistickým režimom. Ďalším unikátom je podľa nich Biblia, ktorá bola vydaná v USA len v počte tri kusy. „Váží takmer 10 kilogramov a každá z jej 66 kánonických kníh je vytlačená v inom svetovom jazyku. Kniha je na výstavu zapožičaná z mesta Bern vo Švajčiarsku na dva roky,“ uviedli organizátori.

 

Z nových kníh by mohla návštevníkov zaujať aj takzvaná Biblia-Dalí, do ktorej ilustrácie namaľoval španielsky surrealistický maliar Salvador Dalí. Kniha váži 17 kilogramov a na Slovensku sa nachádza 333 kusov tejto knihy. Zvláštnosťou je aj takzvaná Biblia do nepohody, vystavená v akváriu, ktorá je vode odolná a nehorľavá.

 

Zdroj: http://zaujimavosti.top

 

 

Nové články 1x za mesiac na váš eMail.

Nerozosielame spam! Prečítajte si naše podmienky použitia.

Súvisiace články

V Trnave môžeme obdivovať krásu starých kníh

Výstavu kníh z produkcie tlačiarne pôvodnej Trnavskej univerzity (1635-1777) zo súkromnej zbierky Bohumila Chmelíka otvorili vo štvrtok 4. novembra 2010 v Trnave. Výstava s názvom Krása starých kníh dokumentuje výtvarné majstrovstvo a remeselnú zručnosť tlačiarov historickej univerzity, ktorá šírila kultúru do celého Uhorska.