Prvým Mestom kultúry bude v roku 2019 Banská Štiavnica

Obrázok k článku od zora.

Prvým slovenským Mestom kultúry bude v roku 2019 Banská Štiavnica. Rozhodla o tom včera podvečer odborná komisia Fondu na podporu umenia. Rozhodnutiu predchádzala doobeda v bratislavskej Univerzitnej knižnici verejná prezentácia projektov trojice finalistov pilotného ročníka Mesta kultúry, a to miest Banská Štiavnica, Nové Zámky a Spišská Nová Ves. Fond na podporu umenia prostredníctvom odborných komisií vybral trojicu finalistov na konci februára. Mestá mali v druhom kole niekoľko mesiacov na podrobnejšie dopracovanie svojich projektov. Banská Štiavnica ako víťaz získal od Fondu na podporu umenia dotáciu 300 tisíc eur a titul Mesto kultúry 2019.

 

Banská Štiavnica, historické banské mesto zapísané v Zozname svetového dedičstva UNESCO, chce podľa zástupcu organizačného tímu Rastislava Marka poukázať na to, že Banskoštiavničania žijú najmä v panelákoch, na okrajoch mesta a až na svetlé výnimky je pre nich typický nezáujem o kultúrne dianie. Tento problém chcú organizátori riešiť, získať nového diváka, ktorý bude Štiavničan a na konci projektu bude kultúrnejší, aktívnejší a otvorenejší nielen kultúre, ale dianiu v meste a spoločnosti. Mesto už dlhodobo žije aj súčasným umením a kultúrou, domáci sa o ňu však zaujímajú málo. Zmeniť to chcú organizátori projektu Mesto kultúry 2019 sériou desiatok akcií pod heslom „Almázia“, čo v štiavnickom nárečí znamená “dobré, ale málo”. Boli by radi, ak by si práve slovo almázia povedalo čo najviac ľudí na konci roka 2019. Na programe sú rôzne umelecké akcie, ktoré sa pokúsia zapojiť hlavne obyvateľov mesta, ale aj turistov. Prinesú im pouličné divadlo, výtvarné akcie pre deti, súčasnú literatúru na nečakaných miestach, umelecké performancie na pomedzí historického mesta a panelákovej periférie, ale i priamo na sídliskách, v okrajových častiach mesta. Napríklad vo filmovom ateliéri sa amatéri budú učiť od profesionálov a následne dokumentovať mesto. Program nezabúda ani na neďalekú rómsku osadu. Podujatia sa uskutočnia najmä mimo hlavnej turistickej sezóny, teda od októbra do mája. Banská Štiavnica avizuje 120 umelcov zo siedmich krajín, 35 vzdelávacích akcií, 18 rezidenčných umeleckých, 15 komunitných projektov a množstvo ďalších akcií, z nich viacero aktivít je plánovaných dlhodobo a aj v medzinárodnej, najmä stredoeurópskej spolupráci.

 

Predseda rady Fondu na podporu umenia Peter Michalovič počas dnešnej prezentácie troch finalistov pripomenul, že projekt Mesto kultúry vyvíjali rok. Potešilo ich, že sa hneď v prvom ročníku doň prihlásilo osem miest z rôznych častí Slovenska. Všetky tri finálové projekty sú podľa Michaloviča natoľko kvalitné, že ak by si mal sám vybrať, vybral by si za Mesto kultúry 2019 všetky tri mestá – Banskú Štiavnicu, Nové Zámky a Spišskú Novú Ves. Odbornú porotu pri posudzovaní trojice finalistov zaujímala udržateľnosť projektov a spolupráca so zahraničím. Napríklad Nové Zámky nadviazali spoluprácu s viacerými mestami rovnakého mena v 16 krajinách sveta, ktoré sú členmi aliancie miest s názvom Newcastle a prisľúbili, že ich aktivity budú propagovať. Meno Newcastle majú viaceré mestá vo Veľkej Británii, ako aj v Írsku, v USA, v Južnej Afrike, Austrálii, ale aj ide vo svete.

 

Projekt Mesto kultúry, ktorý Fond na podporu umenia spustil tento rok, umožní vybranému mestu uskutočniť viacero umeleckých a kultúrnych aktivít, podujatí a prezentácií najmä z divadla, tanca, hudby, vizuálneho umenia, literatúry, medziodborových umeleckých aktivít ako aj tradičnej kultúry, folklorizmu a neprofesionálneho umenia. Cieľom programu je najmä podpora dlhodobého rozvoja miestnej kultúry a umenia, ale aj užšej spolupráce mesta s inštitúciami zriaďovanými štátom, samosprávou ako aj neziskovým sektorom. Rovnako dôležitým cieľom je sprostredkovanie živej skúsenosti obyvateľom a návštevníkom mesta so súčasnými formami umenia s celoslovenským i medzinárodným presahom. Riaditeľ Fondu na podporu umenia Jozef Kovalčik počas dnešnej prezentácie troch finalistov avizoval, že program bude pokračovať. Organizátori veria, že aj dvojica miest, čo nevyhrala, ponúkne verejnosti aspoň časť z pútavého programu, ktorý naplánovala.

Nové články 1x za mesiac na váš eMail.

Nerozosielame spam! Prečítajte si naše podmienky použitia.

Súvisiace články

Svetové dedičstvo očami detí 2008

Pri príležitosti zápisu mesta Banská Štiavnica a technických pamiatok jeho okolia do Zoznamu svetového dedičstva UNESCO organizuje mesto Banská Štiavnica po dobrých skúsenostiach z minulosti už XIV. ročník medzinárodnej súťaže žiakov škôl všetkých miest vyhlásených za svetové dedičstvo.