Prvé krojované bábiky v japonskom múzeu budú zo Slovenska

Novovznikajúce svetové múzeum krojovaných bábik v japonskom meste Higasikagawa si prvých desať bábik objednalo zo Slovenska. Ako pre agentúru SITA povedal redaktor revue Esperanto Stano Marček z Martina, zakladateľ múzea Ecuo Mijoši chce každoročne organizovať aj medzinárodné festivaly, na ktoré bude pozývať bábkohercov z celého sveta. V divadle Toramaru na ostrove Šikoku by malo vystúpiť aj „Divadlo v kufri“ košického bábkoherca Tomáša Plaszkého. Desať bábik odetých v tradičných krojoch z rôznych regiónov Slovenska je už pripravených na cestu do Japonska. Bábiky zhotovila Mária Valisková z Michaloviec, kroje ušili manželia Lajmonovci zo Svitu.Tradičného bábkarského festivalu v meste Higasikagawa, ktoré je v Japonsku známe ako mesto bábik, sa už teraz každoročne zúčastňuje okolo 60 tisíc turistov. Nadšenec bábkoherectva Ecuo Mijoši je prezidentom japonskej korporácie Swany vyrábajúcej rukavice a cestovné kufre. Prostredníctvom medzinárodného jazyka esperanto nadviazal kontakty v iných krajinách a založil v nich fabriky, v ktorých zamestnáva niekoľko tisíc ľudí.

Nové články 1x za mesiac na váš eMail.

Nerozosielame spam! Prečítajte si naše podmienky použitia.

Súvisiace články

Rodáčka zo Stropkova venovala múzeu zbierku bábik

Veľkú časť svojej zbierky bábik z celého sveta venovala Múzeu a galérii v Stropkove rodáčka z tohto mesta Lýdia Elizabeth Pitra, ktorá žije 34 rokov v USA. Ako uviedol pre agentúru SITA riaditeľ múzea Andrej Nábožný, pani Pitra priviezla v týchto dňoch do Stropkova 110 bábik. Múzeu prisľúbila celú svoju kolekciu okrem bábik zo Slovenska. Do Stropkova by malo postupne prísť 340 bábik. Už o dva týždne privezie na Slovensko okolo 100 bábik manžel darkyne. Ďalšie bábiky sa bude pani Pitra snažiť doručiť čo najskôr. Ako uviedla, počet kusov vždy závisí od váhy batožiny.

Vo Fínsku otvorili dve výstavy zo Slovenska

Dve výstavy – plagátovú fotodokumentáciu ministerstva zahraničných vecí SR s názvom Nežná revolúcia a Slovensko dnes, ako aj výber umeleckých fotografií absolventov a študentov Vysokej školy výtvarných umení v Bratislave pod vedením docenta Filipa Vanča Photoport I – Volume 1 otvorili dnes vo fínskom meste Jyväskylä. Informačno-umelecká prezentácia Slovenska v Stredofínskej knižnici je každoročne opakovanou novoročnou tradíciou so zámerom priblížiť obyvateľom Jyväskylä, ktoré je družobným mestom Banskej Bystrice, Slovensko ako úspešnú krajinu s vysokým stupňom politickej, hospodárskej, spoločenskej a umeleckej kultúry.

Konferencia o hradoch na slovensko-maďarskom pomedzí

O hradoch od Trebišova po Čabraď na Slovensku a od Füzéru po Nógrád v Maďarsku budú diskutovať v dňoch 15.-16. apríla 2010 vo Fiľakove. Odborníci sa tu stretnú na medzinárodnej konferencii “Archeologický výskum a pamiatková obnova hradov od Hontu po Zemplín na dvoch stranách štátnych hraníc”. Podujatie, ktoré organizujú Hradné múzeum vo Fiľakove a Združenie hradov severného Maďarska, sa uskutoční na Mestskom úrade vo Fiľakove v rámci projektu “Medzinárodný rozvoj – budovanie siete: Kultúrna trať Po ceste severných hradov” podporenom Programom cezhraničnej spolupráce Maďarská republika – Slovenská republika 2007 – 2013.