Projektom ZÁ_hrada zrevitalizujú zeleň a verejné priestory

Zrevitalizovať zeleň a verejné priestory v Žiline je cieľom projektu Mesto ZÁ_hrada, na ktorom sa na prelome marca a apríla zúčastnia študenti záhradnej a krajinnej architektúry z Bratislavy, Nitry a moravských Ledníc. Podnetom pre vznik projektu bola snaha iných európskych miest revitalizovať jestvujúce štruktúry masovej výstavby.

“V oblasti urbanizmu a tvorby územnoplánovacej dokumentácie mesta chceme vniesť nový vietor do prípravy všetkých týchto dokumentov. Predpokladám, že výsledkom workshopu budú aj konkrétne realizácie pre jednotlivé vnútrobloky,” konštatoval žilinský primátor Ivan Harman. Workshop organizuje odbor hlavného architekta mesta Žilina v spolupráci s Kultúrnym centrom Stanica. “V moderných európskych mestách sú takéto workshopy bežné. Očakávame, že študenti prinesú viaceré podnetné riešenia,” konštatoval Martin Pavelek, hlavný žilinský architekt. Cieľom workshopov je nielen rozvoj uvažovania a plánovania, ale konkrétna zmena v meste smerom k modernému a ekologickému životnému prostrediu.

Projekt má viac častí, každá je zameraná na jeden z problémov, ktoré v súčasnosti trápia mesto.
Prvý zo série študentských workshopov – Revitalizácia a humanizácia mestských vnútroblokov – sa uskutoční od 31. marca do 4. apríla a spojí dvadsiatich študentov z Fakulty architektúry Slovenskej technickej univerzity (STU) Bratislava, Fakulty záhradníctva a krajinného inžinierstva Slovenskej poľnohospodárskej univerzity (SPU) v Nitre a Záhradníckej fakulty Mendelove zemědělské a lesnické univerzity (MZLU) Brno. V siedmich tímoch budú pracovať na štúdiách revitalizácie vybraných lokalít. “Prvé verejné predstavenie návrhov bude na konci workshopu, potom dostanú študenti ešte mesiac na ich dopracovanie a v priestoroch mestského úradu sa uskutoční výstava, kde budú môcť aj obyvatelia posúdiť, ktorý je najlepší,” spresnil Pavelek.

Každý z troch workshopov navštívi hosť – špecialista na krajinnú a parkovú architektúru. Podujatie budú sprevádzať ďalšie odborné prednášky, ktoré budú prístupné verejnosti.

Nové články 1x za mesiac na váš eMail.

Nerozosielame spam! Prečítajte si naše podmienky použitia.

Súvisiace články

Odpovede

  1. Projektom ZÁ_hrada zrevitalizujú zeleň a verejné priestory

    Chodte do haja. Zeleneho. Byvam v Ziline, je mi znama sucasna spolocensko-psychologicka situacia. Prave v tychto dnoch, tak ako kazdu jar, hucia pily po celom meste, padaju stromy, NIKTO MIESTO NICH NESADI NOVE: terajsie obyvatelstvo, hlavnym dielom povodu dedinskeho, vonkoncom nechape o co ide ked sa povie mesto, pre nich je to len zdroj alkoholu, zabavy a domnelych lahkych zien, tak ako si to mysleli ich predkovia po starocia. Tak su konecne v tom svojom vysnivanom raji. Kto im chce co povedat? Akeze zrevitalizovanie? Pred rokmi som spolu s inymi madsencami odusu, za svoje s placom vytiahnute peniaze, na Hlinach 4 sadil a sadil stromceky, rylovali sme pustatinu a siali datelinu. Prave minuly rok a tohto roku znova, na ziadost hlupych obyvatelov panelakov, bolo vyrubanych 18 /slovom osemnast/ peknych stromov, ktore som ja osobne sadil. Nie ze by im tienilo. Vraj padajuci konar moze poskodit ich auto! Viete ake bolo drahe? To zase ten Dzurinda… Odvolania nebolo a nebude, nerobim si iluzie, vychodzie podmienky su na celom Slovensku rovnake. CVARGA JEDNA PROLETARSKA!

  2. pre Connie
    1. obyvateľstvo, ako Ty hovoríš dedinské, do ZA neprišlo za alkoholom, drogami a ženami. A väčšinou ani dobrovolne, pretože nebolo kde bývať, ani stavať. Ale to by si musel poznať podmienky bývalého režimu aj z druhej strany. Nakoniec dnes sa to všetko aj tak chce sťahovať späť na dedinu.
    Okrem toho každý má niekde korene. Ani ZA nebola vždy mestom. A aj dnes je z nej len väčšia dedina.
    2. o tom čo je mesto / v zmysle Tvojho príspevku / nemáš šajnu ani Ty. Ale ak si myslel kultúru, tak ZA bola a ostala veľmi úbohá.
    A ak sa rátaš medzi tzv. čistokrvných žilincov – nuž od Vás sa kultúrnosti učiť je ozaj
    – mierne povedané – naivné.
    3. Neťahaj sem politiku. Na to sú iné stránky.

  3. Re: Projektom ZÁ_hrada zrevitalizujú zeleň a verejné priesto
    No ako povedal víšie udany človek toto neni na polityke ale na ludoch a natom že davaju viac prednosť autam ako rodine a detom ktore sa možu tam hrať. My sa tu kulturne nevieme vižit a čo sa tyka zelene tiež bohužial

  4. Re: Projektom ZÁ_hrada zrevitalizujú zeleň a verejné priesto
    Pre Obyvatel: kauza ma vseobecnejsie korene. Dve svetove vojny, drtive zasahy velmoci a fasizmus so socializmom sposobili, ze sa z krajiny vyparili skupiny obyvatelstva ineho ako slovanske, zmizli cele vrstvy mestotvornych mestanov, zmizla inteligencia burzoazneho povodu. Uprazdneny priestor vyplnilo dedinske obyvatelstvo slovanskeho povodu. Nie je to rovnocenna nahrada. Pro maiori parte illiterati et idiote! Ti ludia vo svojich izolovanych osadach nepresli civilizacnou selekciou europskeho typu, geneticky su niekde inde, ani z rodiny nemaju povedomie kontinuity. Poznas ich lahko podla sproletarizovaneho spravania. Nie su prisposobeni ani v tretej generacii. Ked sa ich spytas na miestne mestske nazvy starsieho data, reaguju podrazdene, nevedia. Pri dotaze na rodokmen nechapavo pozeraju, oni nepoznaju ani mena svojich starych rodicov. Jazyky sa ucia teraz, lebo z rodiny so ziadnymi neprisli. Terminy spolocenskej etiky im nic nevravia. Nabozenstvo v skutocnosti nechapu, lebo kazde spolocenske zhromazdenie povazuju za sexualnu prilezitost. Na civilizacii ich zaujima konzum, nie kultura. Nasa krajina ide samospadom, tu takmer niet osobnosti, schopnych ju riadit. Ked sa rozpadla rimska risa, temny stredovek trval styristo rokov. Je to zrejme akasi spolocenska konstanta, caka to zrejme aj nas. Za nejakych dvadsat rokov tu bude navyse vyznamny pocet vyudenych obcanov, situacia nedbude riesitelna.

Comments are closed.