Projekt spojí slovenské pamiatky s maďarskými

Modra, sakrálne objekty, foto Kamil Nováčik

Bratislavský samosprávny kraj bude partnerom v projekte SACRA-VELO, ktorý má cyklochodníkmi spájať významné sakrálne pamiatky a pútnické miesta pozdĺž riek Rába – Dunaj – Morava. Tie sa budú ďalej pripájať a rozvetvovať na Dunajskú cyklotrasu (EUROVELO 6) na úseku medzi Györom a Bratislavou. Vytvorí sa tak sieť cyklistických trás, ktorá na spoločnej štátnej hranici spojí pamätihodnosti na slovenskej a maďarskej strane. Účasť kraja v projekte odsúhlasili jeho poslanci na svojom zasadnutí v piatok 9. septembra.

Projekt SACRA-VELO má zviditeľniť siete turistických trás na území maďarskej Župy Györ – Moson – Sopron, Bratislavského aj Trnavského samosprávneho kraja. Bratislavská župa sa bude na projekte podieľať viacerými aktivitami. Jednou z nich je osadenie informačných máp pozdĺž cyklotrasy. Tiež má osadiť informačné audiovizuálne stojany tzv. elektronických sprievodcov sakrálnymi stavbami, ktorí budú v troch jazykoch – slovenčine, maďarčine a angličtine. Umiestnené by mali byť v Marianke, Malackách a v Modre. Jednou z aktivít kraja v rámci projektu je tiež vyhotovenie cyklistických máp s vyznačením trás a ich časovej náročnosti. Kraj má tiež nakúpiť tridsať cyklostojanov, ktoré umiestni v blízkosti pamätihodností.

Kraj bude projekt spolufinancovať vo výške piatich percent celkovej sumy, čo predstavuje 6 500 eur. Riaditeľ Úradu Bratislavského samosprávneho kraja má tiež zabezpečiť vyčlenenie v rozpočte kraja na roky 2012 – 2013 sumu 130-tisíc eur na predfinancovanie projektu. Projekt SACRA-VELO sa realizuje v rámci Programu cezhraničnej spolupráce Maďarská republika – Slovenská republika 2007 – 2013.

Nové články 1x za mesiac na váš eMail.

Nerozosielame spam! Prečítajte si naše podmienky použitia.

Súvisiace články

Projekt Pentapolitana podporí rozvoj kultúry

Pentapolitana je názov konceptu spolupráce regiónu východného Slovenska a pokračovaním spolupráce miest so spoločnou históriou a súčasnými výzvami. Ide o spoluprácu kultúrnych operátorov miest Bardejov, Levoča, Prešov, Sabinov, Košice, na ktorú má nadviazať spolupráca touroperátorov s cieľom rozvinúť cestovný ruch. Dohodli sa na tom komisie pre kultúru a zahraničné kontakty a komisie pre podnikateľskú činnosť a strategický rozvoj mesta Prešov a zástupcovia neziskovej organizácie Košice – Európske hlavné mesto kultúry 2013. Ako informovala hovorkyňa EHMK Jana Krajkovičová, na pracovnom stretnutí definovali možné oblasti spolupráce a doplnili už existujúce úspešné zapájanie sa kľúčových aktérov kultúrneho života v Prešove do programu v Košiciach prostredníctvom grantovej schémy MK SR.