Problém Národného cintorína sa pohol dopredu – Leto 2001

MARTIN – Po viac ako ročnej prestávke začne v krátkom čase pracovať komisia pre správu Národného cintorína. Ako nás informoval zástupca generálneho riaditeľa Slovenskej národnej knižnice Milan Rakús, v kompetencii komisie bude okrem iného prerokúvať a posudzovať žiadosti o pridelenie hrobového alebo urnového miesta významným osobnostiam.Po tom, čo v minulom roku nadobudol účinnosť tzv. knižničný zákon, prešiel Národný cintorín spod správy Matice slovenskej pod Národnú knižnicu, čo prijali predstavitelia Matice s nevôľou. Národný cintorín však už roky chátral a všetky projekty na jeho záchranu narážali na nedostatok peňazí. Vyjasnenie vzťahov okolo správy cintorína by malo urýchliť a vyriešiť aj problém jeho nevyhnutnej rekonštrukcie. Krádeže vzácnych bronzových búst z náhrobkov neboli v poslednom čase ničím mimoriadnym, a tak je jednou zo základných požiadaviek do budúcnosti zabezpečenie ochrany cintorína. Nevyhnutný je aj nový informačný systém, ozvučenie a reštaurovanie niektorých vzácnych náhrobkov. Národný cintorín je národnou kultúrnou pamiatkou a je na ňom pochovaných mnoho velikánov našej kultúry, politického života a vedy. Zámerom súčasných správcov cintorína je jeho postupné prebudovanie na pietny areál múzea in situ, v ktorom budú dominovať hroby a náhrobky.
Za rok nefungovania komisie pre správu cintorína sa nazbieralo takmer dvadsať žiadostí o pridelenie miesta. Mestské zastupiteľstvo v Martine už v júni prijalo uznesenie, ktoré schválilo štatút tejto kultúrnej pamiatky. V nadväznosti na štatút vymenoval primátor mesta komisiu pre správu cintorína, v ktorej sú zástupcovia mesta, SNK a Matice slovenskej.
KVETA FAJČÍKOVÁ


  Zdroj: (eta)

Nové články 1x za mesiac na váš eMail.

Nerozosielame spam! Prečítajte si naše podmienky použitia.

Súvisiace články

Cintorín sovietskych vojakov obnovili za vyše 20 tisíc eur

Cintorín sovietskych vojakov na Bôriku v Žiline zrekonštruovali za vyše 20 tisíc eur, ktoré zaplatila ruská ambasáda. Ako agentúru SITA informoval hovorca mesta Martin Barčík, centrálny pamätník spolu s podstavcom a piliermi vyčistili a zakonzervovali. Na schody okolo pamätníka položili novú dlažbu a múr dostal novú omietku. Pre úpravu cintorína Červenej armády sa rozhodli pri príležitosti budúcoročného 65. výročia skončenia druhej svetovej vojny.