Prírodná literárna galéria v Brodzianskom parku

Prírodná literárna galéria v Brodzianskom parku
Brodziansky park, ktorý obklopuje Slovanské múzeum Alexandra Sergejeviča Puškina, je chráneným areálom. Nachádza sa v ňom jedinečná prírodná literárna galéria.
Park založila koncom 19. storočia majiteľka kaštieľa Natália Oldenburgová. Rekonštruovaný bol na prelome 19. a 20. storočia a druhý raz od roku 1983 do roku 2000. Preteká ním potok Geradza v správe Povodia Váhu. Je obohatený vodnými terasami a kaskádami, pribudli v ňom drevené mosty a lavičky. „Dnešný park už nie je taký ako voľakedy. Na každom umelom ostrovčeku rástla voľakedy smutná vŕba a na jazierku plávali labute,” spomína riaditeľka.

Na výmere vyše sedem hektárov sa nachádza štyridsať druhov listnatých a ihličnatých stromov. Úctyhodný je vyše storočný starý platan, orech kráľovský či pagaštan konský. Pozoruhodný je strom pri prvom mostíku od kaštieľa, ktorý z kra vŕby točivej vypestoval záhradník tak, že najpevnejšie prúty splietal a nepotrebné vystrihoval.
„Údržba parku stojí stotisíc korún ročne, pričom táto suma zahŕňa aj odstraňovanie suchých konárov, kosenie a čistenie jazierka,” hovorí Helena Filipová, riaditeľka Slovanského múzea, ktoré je správcom parku. Jeden z mostov cez potok je v súčasnosti zatvorený kvôli havarijnému stavu a čaká na rekonštrukciu.

Návštevníci na prechádzke stretávajú sochy ruských i slovenských literátov. Puškinovi, Gorkému, Dostojevskému, Majakovskému, Tolstému robí spoločnosť Hollý, Kollár, Hviezdoslav a Vajanský. Väčšina búst pribudla do parku v roku 1989, keď boli aj vyrobené.
Niektorí z literátov majú k Brodzanom aj rodinné či osobné väzby. Povedzme bernolákovský básnik Ján Hollý mal v obci brata – učiteľa.

Park je ohradený, vchádza sa doň kovanou bránou, na ktorej je erb miestneho rodu Oldenburgovcov. Otvorený je denne nepretržite a vstup je bezplatný.

(bej)

Zdroj: Denník SME, 27. 5. 2004

Nové články 1x za mesiac na váš eMail.

Nerozosielame spam! Prečítajte si naše podmienky použitia.

Súvisiace články

Mesto odmietlo priemyselný park vedľa kultúrnej pamiatky

POPRAD/SPIŠSKÁ BELÁ 13. mája (SITA) – Obyvatelia Spišskej Belej odmietli výstavbu priemyselného parku v blízkosti národnej kultúrnej pamiatky kaštieľa Strážky. Takéto stanovisko zaujali aj poslanci Mestského zastupiteľstva v Spišskej Belej, ktorí nesúhlasili so zmenou územného plánu v lokalite medzi Pradiarňou a kaštieľom Strážky. „Firma Toreal požiadala mesto o čiastkovú zmenu územného plánu, keďže navrhovaný priemyselný park sa čiastočne nachádza aj na katastrálnom území Spišskej Belej,“ uviedol pre SITA primátor Spišskej Belej Štefan Bieľak. Priemyselný park s rozlohou takmer 30 ha plánuje v lokalite za Pradiarňou vybudovať mesto Kežmarok. Približne tretina parku zasahovala do katastrálneho územia Spišskej Belej a bola by v dotyku s kaštieľom Strážky.