Pripravujú stretnutie o využití budovy Konskej železnice v Bratislave

Obrázok k článku od zora.

Bratislavská mestská časť Nové Mesto pripravuje verejné stretnutie o využití budovy Konskej železnice blízko Trnavského mýta v Bratislave. Pre agentúru SITA to dnes uviedol starosta mestskej časti Bratislava-Nové Mesto Rudolf Kusý. Stretnutie bude v stredu 21. februára o 17:00 v budove Konskej železnice na Krížnej ulici. Budova je jedným z najstarších objektov v tejto časti Bratislavy. Mestská časť v súčasnosti využíva iba časť budovy a aj to len v čase sobášov, zvyšnú časť budovy nevyužívajú.

 

Stretnutie s ľuďmi organizuje mestská časť pre neúspešnú súťaž o prenájom budovy železnice. Neprihlásil sa totiž do nej žiadny záujemca. „Základnou podmienkou súťaže bola cena. Mestská časť chcela mať z Konskej železnice úžitok, peniaze by sme mohli využiť na rekonštrukciu škôl, škôlok či ciest. Keďže sa nikto neprihlásil, túto cestu opúšťame a budeme diskutovať s ľuďmi o tom, ako tieto priestory nekomerčne využiť,“ spomenul v septembri starosta s tým, že priestory si môže do správy zobrať novomestské stredisko kultúry, môžu tam byť krúžky pre deti i múzeum s galériou.

 

Verejnú obchodnú súťaž na prenájom pamiatky, ktorú má Nové Mesto vo svojom erbe, vyhlásili 23. júna minulého roka. Jej priestory boli podľa samosprávy vhodné pre kancelárie, administratívu, prevádzky obchodu i verejnoprospešné účely. O vyhlásení súťaže na prenájom budovy rozhodli novomestskí miestni poslanci na vlaňajšom júnovom zasadnutí zastupiteľstva. Zastupiteľstvo schválilo nájomné vo výške 53 074 eur ročne. Vyhlásenie súťaže sa vlani v júni nepáčilo poslankyni Zuzane Rattajovej. „To, že sa do súťaže nikto neprihlásil, hovorí o tom, že podmienky zle nastavili. Pre občianske združenia, ktoré by tam mohli priniesť kultúru, boli podmienky drahé a nevedeli by ich zaplatiť,“ uviedla Rattajová s tým, že budova má ostať otvorená pre obyvateľov a je škoda prenajať ju pre komerčný účel. „Najlepšie by bolo, keby sa o priestory starala metská časť. Bolo by tam komunitné centrum, mohlo by tam byť múzeum železnice alebo Nového Mesta. A združenia by mohli robiť svoje aktivity v rámci komunitného centra,“ poznamenal dnes starosta Kusý.

 

Budovu konskej železnice v Bratislave postavili v rokoch 1836 až 1840. Vzorom pri jej stavbe bola palácová architektúra. Stavba bola následkom viacerých zmien vlastníkov dlhší čas spustnutá a ošarpaná, dokonca ju chceli zbúrať. Konské železnice na Slovensku využívali v 19. a na začiatku 20. storočia. Väčšina mala pre nízku výkonnosť koní len miestny charakter.

Nové články 1x za mesiac na váš eMail.

Nerozosielame spam! Prečítajte si naše podmienky použitia.

Súvisiace články