Priechod z obalu platne Beatles vyhlásili za pamiatku

Britský minister pre cestovný ruch a národné dedičstvo John Penrose vyhlásil 22. decembra 2010 londýnsky priechod pre chodcov, ktorý preslávili Beatles na obale svojho jedenásteho albumu The Abbey Road, za pamiatku druhej triedy. “Tento rok bol veľmi výnimočný ako pre mňa, tak aj pre Beatles a táto správa je už len čerešničkou na torte,” vyjadril sa bývalý člen kapely Paul McCartney. Pôvodný priechod, na ktorom v auguste 1969 fotograf Iain Macmillan zvečnil štvoricu hudobníkov, však pred viac ako 30 rokmi presunuli o niekoľko metrov.

Priechod cez ulicu Abbey Road je vôbec prvým priechodom, ktorému vyjadrili uznanie za jeho “kultúrny a historický význam”. “Tento londýnsky priechod nie je síce žiadnym hradom alebo katedrálou, má však vďaka skupine Beatles rovnaké právo byť súčasťou nášho kultúrneho dedičstva ako ostatné pamiatky,” vyjadril sa Penrose, ktorý miesto zaradil do zoznamu významných stavieb na popud pamiatkovej organizácie English Heritage. “Spolu s blízkymi štúdiami Abbey Road, ktoré sú už tiež pamiatkou na náš podnet, zostáva priechod mekkou fanúšikov Beatles po celom svete,” myslí si Roger Bowdler z English Heritage. Nahrávacie štúdiá zaradili medzi pamiatky už vo februári tohto roku.


Informáciu uverejnili agentúra Reuters a stanica BBC na svojich webových stránkach.

Nové články 1x za mesiac na váš eMail.

Nerozosielame spam! Prečítajte si naše podmienky použitia.

Súvisiace články

Mapa historických miest rock’n’rollu

6. februára 2007 (SITA/AP) – Miesta, kde žil Jimi Hendrix a kde Beatles odštartovali svoju kariéru, ?i kde skupina Adam and the Ants nakrúcala videoklip k piesni Stand and Deliver sú vyzna?ené na novej turistickej mape, ktorá fanúšikov rock’n’rollu sprevádza po stopách hudobných legiend v Anglicku.

Čo je pamiatkový fond Slovenskej republiky ?

Seriál: VADEMECUM VLASTNÍKA – Príručka pre vlastníka kultúrnej pamiatky /výber/ (1 z 3)
(1) Pamiatkový fond je súbor hnuteľných vecí a nehnuteľných vecí vyhlásených podľa tohto zákona za národné kultúrne pamiatky (ďalej len “kultúrna pamiatka”), pamiatkové rezervácie a pamiatkové zóny. Za pamiatkový fond sa považujú aj veci, o ktorých sa začalo konanie o vyhlásenie za kultúrne pamiatky, pamiatkové rezervácie a pamiatkové zóny.