Priblížia minulosť pôvodne botanickej záhrady

Obrázok k článku

Bývalá botanická záhrada na sídlisku Prednádražie v Trnave sa zapojí do projektu Víkend otvorených parkov a záhrad, ktorý bude od piatku do nedele na celom Slovensku. Okrem prehliadky sú pre návštevníkov v sobotu aj v nedeľu o 19:00 pripravené prednášky o záhrade, ktorá bola pôvodne špecializovaným pracoviskom Pedagogickej fakulty UK, ktorá mala v minulosti sídlo práve v Trnave.

 

Po odsťahovaní pedagogickej fakulty do Bratislavy záhrada od roku 1986 len chátrala. Obnovili ju strojári z Materiálovotechnologickej fakulty STU, bez nároku na odmenu na pozemku spolu s ďalšími dobrovoľníkmi odpracovali za sedem rokov približne päťtisíc hodín. Záhrada je dnes upravená, oplotená a na noc sa zamyká. Pre verejnosť ju sprístupnili pred dvoma rokmi.

 

Z pôvodne vysadených drevín v nej zostali takmer 50-ročné sekvojovce mamutie, ktoré jej už začínajú dominovať, ďalej cédrovce himalájske, kryptomérie japonské, ambrovník styraxový a ďalšie viac či menej exotické dreviny. Na pozemku s rozlohou 1,25 hektára je dnes viac ako tristo drevín.

 

Záhradu založila v roku 1967 Pedagogická fakulta Univerzity Komenského, ktorá v tom čase sídlila v Trnave. O desať rokov neskôr bola zaradená do sústavy botanických záhrad ČSSR, neskôr o tento štatút prišla. Pôvodne slúžila ako plocha pre praktickú výučbu dendrologického charakteru, pre verejnosť nemala byť sprístupnená. Podľa terajšej legislatívy záhrada nespĺňa kritériá kladené na botanické záhrady.

 

Víkend otvorených parkov a záhrad na Slovensku organizuje nezisková organizácia Národný trust, s cieľom upozorniť verejnosť na krásu zelených plôch, ako aj potrebu ich ochrany a zveľaďovania.

 

 

 

Nové články 1x za mesiac na váš eMail.

Nerozosielame spam! Prečítajte si naše podmienky použitia.

Súvisiace články