Pri výstavbe R1 našli archeológovia 300 hrobov

Vyše 300 hrobov dávnych obyvateľov okolia Nitry už našli archeológovia pri výskumoch súvisiacich s výstavbou rýchlostnej cesty R1 v úseku Nitra – Tekovské Nemce. Najväčšie je v Čiernych Kľačanoch a pochádza z 11. storočia. Z rovnakého obdobia pochádzajú aj hroby v Tesárskych Mlyňanoch, kde je okrem toho aj pohrebisko z doby sťahovania národov. Menšie pohrebisko najnovšie archeológovia objavili v Selenci. Okrem toho nachádzajú po celom úseku budúcej cesty roztrúsené hroby z rôznych dôb.

V mieste budúcej križovatky Selenec je pohrebisko pospolitého ľudu z 11. storočia s 19 hrobmi. Pochovaní sú tu muži, ženy i deti. V hroboch nachádzajú archeológovia bronzové a strieborné šperky – najmä náušnice, záušnice, prstene, vlasové krúžky, pracky, nožík. Niektorí zomrelí majú pri nohách nádobu. V blízkosti pohrebiska sa našla osada z obdobia 11., 12. a 13. storočia a sídlisko z neskorej doby kamennej z obdobia 3 000 rokov pred naším letopočtom.


Na trase budúcej rýchlostnej cesty sú náleziská od doby kamennej až po stredovek. Je to najplodnejší výskum súvisiaci s výstavbou cesty, aký sa doteraz na Slovensku robil, povedal riaditeľ Archeologického ústavu Slovenskej akadémie vied v Nitre Matej Ruttkay. Doteraz nazbierali 1 200 škatúľ plných keramiky, 300 škatúľ so zvieracími a ľudskými kosťami a niekoľko stoviek drobných predmetov – rôzne pracovné nástroje, prasleny, šperky a ozdoby ako sú spony, ihlice, koráliky či náušnice. K vzácnejšími nálezom patrí napríklad rímsky nôž z Beladíc. “Za posledné mesiace sme toho našli toľko, že by sa z toho dalo otvoriť jedno pekné múzeum,” uviedol Ruttkay. Prevažná väčšina výskumov potrvá do konca novembra. Na niektorých miestach odstránia vrstvu humusu až v budúcom roku, takže tam sa vykopávky začnú aj skončia o niečo neskôr.

Nové články 1x za mesiac na váš eMail.

Nerozosielame spam! Prečítajte si naše podmienky použitia.

Súvisiace články

Odpovede

  1. Pri výstavbe R1 našli archeológovia 300 hrobov

    páči sa mi táto formulacia – aká bola velkost škatúľ vie iba ten ,kto sa niekedy zučastnil archeologickeho výskumu,nie bežný čitatel
    škatúľa je aj od topánok ale aj od chladničky…

  2. Re: Pri výstavbe R1 našli archeológovia 300 hrobov
    No myslím si že archeologická škatuľa je s najväčšou pravdepodobnosťou banánová.
    50x40x25cm.
    :-)
    Poznáte aj iné zaujímavé mierky merania množstva (nehovoriac o kvalite) archeologických nálezov?

    A inak – ak sme pri tom, veľmi, ale fakt veľmi by ma zaujímalo, kedy tie škatule budú kompletne spracované.

    Dostalo sa mi do uší, že na AÚ SAV majú už dosť veľa škatúľ “s prezretými banánmi”, hoci to mám z druhej ruky…

  3. Záleží od zdroja škatúľ, napr, na Starom Zvolene svojho času”doktor” mal zdroj škatúľ z mestského úradu, od copy papera, tie mali rozmery cca 310x220x250 mm. nejde ani tak o samotné škatule, ale o to, kam s nimi. Spomenuté chudátka sa dostali časť do múzea, niečo po pivniciach Zvolenského zámku, niečo zostalo tuším hore v chatke. Teraz čaká Janka svinská práca dať to všetko dokopy, presáčkovať, preškatuĺovať, niekam uložiť, čo bude nie malý problém, tak ako všade po výskumoch.
    Iba pre zaujímavosť tých 1500 škatúĺ ak ich prerátam na Benignusovu mieru zaberú priestor 75 metrov kubických, čo predstavuje miestnosť o rozmeroch 6×4.8×2.6 m, podĺa mojich rozmerov cca 25.5 kubických metrov, čo predstavuje miestnosť 4×2.45×2.6 m. S prezretými banánmi pri takom objeme prác, za takú časovú jednotku by mali problémy aj v onakvejšom štáte než sme my, ale nechcem sa nikoho zastávať.

  4. Re: Pri výstavbe R1 našli archeológovia 300 hrobov
    Mňa naozaj pobavila miera zhodnotenia výskumu ,či nálezov na krabice,samozrejme som s už s tým stretol a vymyslel som si slovenskú archeologickú mieru,čosi na spôsob “bulharského metra”.
    Chápem celý postup výskumu ,a nemyslím si že je zlý,ani sa mu nevysmievam.

  5. …..je to čudná miera…škatuľa….skoro ako od buka do buka… a ešte čudnejšie je, že to povedal riaditeľ archeologického ústavu… načo sú prírastkové katalógy? Navrhujem, aby vo vyhláške boli prírastkáče zrušené a nehradené pojmom “škatula” s rozpracovaním typológiei škatúľ :
    typ A….škatule (banánové na zvieracie a ľudské kosti)
    typ B….škatule (z xerox papiera na črepy a drobné nálezy)
    typ C….škatule (a iné…..)

  6. Re: Pri výstavbe R1 našli archeológovia 300 hrobov
    Archeo ,ked čítaš pozorne,tak zistíš ,že nasledovné
    Doteraz nazbierali 1 200 škatúľ plných keramiky, 300 škatúľ so zvieracími a ľudskými kosťami a niekoľko stoviek drobných predmetov – rôzne pracovné nástroje, prasleny, šperky a ozdoby ako sú spony, ihlice, koráliky či náušnice. K vzácnejšími nálezom patrí napríklad rímsky nôž z Beladíc.
    NAZBIERALI znamená oni teda nie nazbierali sme,čo by povedal riaditel,takto to zhodnotil novinár,a možno to riaditel povedal,možno ale všetko bolo uplne ináč,akoby povedal P.Dvorak.

  7. Milujem imaginárne jednotky.
    Zoberme si človeka, ktorý si tento článok prečíta /teda,ak si ho prečíta/a urobí si z neho svoj škatuľkový dojem, nehovoriac o objeme jednotlívých častiach nazbieraného materiálu. -Pravdu povediac ja si to neviem tiež predstaviť. :lol:

  8. Re: Pri výstavbe R1 našli archeológovia 300 hrobov
    :arrow: “archeologická škatuľa” je podľa mňa veľká akurát, inak by archeológ použil škatuľu inú :!: :!:

  9. Re: Pri výstavbe R1 našli archeológovia 300 hrobov
    Na trase R1 v Selenci našli 60 hrobov z 11. storočia

    NITRA 2. októbra (SITA) – Vyše 60 hrobov z 11. storočia našli archeológovia pri záchrannom výskume v súvislosti s výstavbou cesty R1 pri Nitre. Na mieste, kde sa stavia privádzač Selenec, sa vo štvrtok skončil posledný väčší výskum súvisiaci s R1 v okolí Nitry a Zlatých Moraviec. Pohrebisko z 11. storočia pochádza z kresťanského obdobia, kedy sa už milodary do hrobov nedávali. Archeológovia preto našli najmä to, čo mali nebožtíci na sebe.

    Boli to najmä organické zvyšky látok a šperky, medzi nimi najčastejšie bronzové alebo strieborné esovité náušnice. Častým nálezom boli aj koráliky z náhrdelníkov a polodrahokamy, obľúbený bol v tom čase najmä karneol. Zriedkavejším nálezom bolo pracovné náradie či nožík. „Na tomto pohrebisku je zaujímavé, že hroby sú tam veľmi nahusto a v niekoľkých etážach. To znamená, že tam muselo fungovať relatívne dlho. Hroby boli veľmi plytké a niektoré boli rozorané,“ povedal pre agentúru SITA riaditeľ Archeologického ústavu v Nitre Matej Ruttkay.

    Z rovnakého obdobia sa na trase výstavby rýchlostnej cesty R1 podarilo nájsť aj niekoľko ďalších pohrebísk, najmä v okrese Zlaté Moravce. V Čiernych Kľačanoch archeológovia odkryli 216 hrobov a v Tesárskych Mlyňanoch 134. „Málokedy sa stane, že sa pri jednej stavbe nájde toľko pohrebísk z jednej doby,“ skonštatoval Ruttkay.

    Výskum na trase R1 bol najplodnejším archeologickým výskumom súvisiacim s výstavbou cesty, aký sa doteraz na Slovensku robil, hovorí Ruttkay. K najzaujímavejším nálezom patrí plastika Venuše z mladšej doby kamennej, hlava z plastiky medveďa, kapsula na šminky z doby rímskej alebo časť rímskej cisárskej sochy z pozláteného bronzu.

  10. Re: Pri výstavbe R1 našli archeológovia 300 hrobov
    Bude naozaj zaujímavé či
    -bude všetko najdené aj naozaj najdené/tz zdokumentované a zanesené do papierov a…/
    -či? …….myslím si že je to úplne zbytočné

Comments are closed.