Pri búraní obecnej budovy v Jaslovských Bohuniciach objavili starú pivnicu

Obrázok k článku

V centre Jaslovských Bohuníc v okrese Trnava narazili robotníci pri búraní starej budovy na podzemný priestor, o ktorom nemali žiadne informácie. Peter Grznár z Krajského pamiatkového úradu v Trnave po obhliadke zistil, že ide o klenbovú tehlovú pivnicu, ktorú podľa značiek na tehlách a zvyškov kovania vnútorných dverí zaradil do 18. storočia. Pivnica s rozmermi približne 15 x 6 metrov, ktorá v minulosti zrejme slúžila na skladovanie úrody a potravín, je podľa neho vo veľmi dobrom technickom stave. Keďže ide popri kostole o jednu z najstarších pamiatok v obci, bolo by podľa odborníka dobré zachovať ju.

 

Obec Jaslovské Bohunice plánuje na mieste zbúranej budovy stavať parkovisko. Po nájdení podzemných priestorov bude potrebovať vyjadrenie statika. Priestor je obecný, v budove boli naposledy obchody, pred desaťročiami tam mala svoje priestory miestna základná škola a v ešte dávnejšej minulosti podľa starostky Boženy Krajčovičovej pravdepodobne notár. Terajší obyvatelia obce o pivnici pod budovou nevedeli.

 

V dedine po objavení pivnice opäť ožili povesti o podzemných chodbách, ktoré mali spájať miestny kaštieľ s kostolom. Podľa Grznára ide v tomto prípade len o tradičné povesti. “V danej historickej dobe by takéto diela boli drahé a náročné aj po technickej stránke. A absolútne chýba vysvetlenie, prečo by niekto niečo také robil,“ skonštatoval odborník. Určite sa však podľa neho stávalo, že z rôznych dôvodov majitelia spájali susediace pivnice, čím mohli vznikať aj rozsiahlejšie podzemné priestory.

Zdroj: https://www.seas.sk

 

 

 

Nové články 1x za mesiac na váš eMail.

Nerozosielame spam! Prečítajte si naše podmienky použitia.

Súvisiace články