Pri archeologickom prieskume v Prešove našli nálezy aj z praveku

Ilustračné foto

Na mieste, kde mesto Prešov plánuje rozšíriť cintorín, objavili archeológovia na veľkej ploche nálezy zo stredoveku z konca 12. a prvej polovice 13. storočia. Čerstvo nájdené fragmenty keramiky z bádenského obdobia dávajú tušiť, že ide aj o zachytenie pravekých objektov. Pozemky sa tiahnu od cintorína v mestskej časti Solivar smerom na Šváby.

Ako informoval archeológ Mário Comisso, sondy ukazujú, že zachytené sídlisko bude mať oblúkovitý tvar o šírke 60 až 70 metrov a jeho dĺžka bude okolo 140 metrov. Archeológovia doteraz zachytili viac ako sto objektov, z toho päť zahĺbených chát. Medzi nálezmi dominuje keramika, tvorí asi 90 percent všetkých nájdených fragmentov. Zvyšné nálezy tvoria železné predmety, hlavne menšie nožíky, ostrohy, našla sa aj jedna minca a časti kovania, ktorých účel sa nedá bližšie určiť.

„Doteraz sme zachytávali iba objekty z 12. storočia. Sú tu pozostatky chát s vykurovacím zariadením a kolovou konštrukciou. Iba pred dvoma dňami sa nám podarilo zachytiť prvý praveký objekt. Podľa keramiky, ktorá zatiaľ nie je umytá, to vyzerá na keramiku z bádenskou kultúrou. Podarilo sa to po troch mesiacoch kopania. Ďalší výskum, ktorý bude pokračovať východným smerom, by to mal výraznejšie potvrdiť,“ uviedol Conisso. Výskum sťažuje sucho, nálezisko musia polievať.

Za určitú raritu možno považovať plytký objekt, ktorý po odkrytí identifikovali ako žarnov na mletie múky. Výnimočný je svojou veľkosťou, má priemer 55 centimetrov a podarilo sa zachytiť jeho vrchný aj spodný kus. Vrchnú časť poškodil pri orbe pluh, ale zvyšok je neporušený.

Podľa archeológa nejde o typickú stredovekú dedinu, lebo nešlo o exponované miesto. S určitosťou však môže už dnes potvrdiť, že toto miesto má súvis so solivarským hradiskom, na mieste ktorého stojí kostol sv. Štefana. Podľa Conissa by mohlo ísť o prechodné sídlisko, napríklad o vojenskú posádku, čo evokuje veľké množstvo ostrôh. K tomu je však podľa jeho vyjadrenia ešte predčasné zaujať jednoznačné stanovisko.

Nové články 1x za mesiac na váš eMail.

Nerozosielame spam! Prečítajte si naše podmienky použitia.

Súvisiace články

Archeológovia chcú nájsť v centre Nitry ďalšie domy z 11. storočia

V centre Nitry pod Mariánskou ulicou sa zrejme ukrývajú aj ďalšie domy z 11. storočia. Myslia si to archeológovia, ktorí chcú ulicu podrobnejšie preskúmať. Nedávno tu objavili unikátny stredoveký zaniknutý dom. Ide o najstarší nájdený murovaný objekt na území Dolného mesta. „Je to také obdobie, kedy sa murovali prevažne len sakrálne objekty a palácové stavby,“ povedal pre agentúru SITA archeológ Róbert Daňo. Na základe tohto úspechu sa má teraz archeologický výskum rozšíriť na celú ulicu, ktorá je v súčasnosti rozkopaná, pretože tu mesto bude klásť novú dlažbu. „My s tým problém nemáme, myslím si, že aj poslanci by schválili na to finančné prostriedky. Dom považujeme za unikátny nález,“ reagoval viceprimátor Nitry Štefan Štefek.

Odpovede

  1. Ako miestného ma to veľmi

    Ako miestného ma to veľmi teší.V okolí Prešova sa toho vposlednom čase udialo viac.Navrhujem pozrieť 2010_ANALES_HISTORICI_9-2010.pdf

    3587 kB   Zobraziť   Stiahnuť

Comments are closed.