Prezentácia trnavskej stredovekej Dolnej brány bude hotová neskôr

Obrázok k článku od zora.

Náznaková rekonštrukcia dávno zbúranej Dolnej brány v centre Trnavy bude hotová až v polovici júla. Mesto Trnava sa na novom termíne dohodlo s dodávateľom stavebných prác. Podľa pôvodne uzatvorenej zmluvy mala byť prezentácia Dolnej brány hotová už v máji. Stavebná firma s prácami začala ešte v októbri minulého roka.

 

,,Práce boli prerušené v dôsledku nevyhovujúcich klimatických podmienok, nariadenia Krajského pamiatkového úradu v Trnave a navýšenia nepredvídateľných stavebných prác. Ďalším dôvodom predĺženia termínu ukončenia prác bolo odhalenie neočakávanej polohy inžinierskych sietí a archeologických fragmentov, ktoré bolo nevyhnutné zaznamenať a zdokumentovať, čím sa čas potrebný na realizáciu diela predĺžil,“ vysvetľuje meškanie radnica v zmluve s dodávateľom. Po diskusiách budú múry brány vytiahnuté nad terén do výšky jedného metra, múry predbránia len do výšky 60 centimetrov. Náznakovo bude konštrukciou z dubového dreva prezentovaný aj niekdajší padací most, ktorý viedol k tomuto dôležitému vstupu do mesta. Základy sú však zhotovené tak, aby v budúcnosti mohla byť Dolná brána postavená celá. Znovupostavenie Dolnej brány v plnom objeme preferoval primátor Trnavy Peter Bročka, odborníci – pamiatkari to odmietli. Pripustili len náznakovú rekonštrukciu do výšky niekoľkých desiatok centimetrov.

 

Základy Dolnej brány a predbránia odkryli archeológovia počas výskumu pri vyústení pešej zóny pred budovou Okresného súdu v Trnave v rokoch 2015 a 2016. Tento vstup do mesta bol po stáročia súčasťou opevnenia Trnavy, pred dvesto rokmi rozhodol magistrát o zbúraní Hornej aj Dolnej brány. Proti tomuto kroku vznikla v roku 1818 petícia, Trnavčania žiadali zachovanie oboch vstupov do mesta, ale nepomohli si.

Nové články 1x za mesiac na váš eMail.

Nerozosielame spam! Prečítajte si naše podmienky použitia.

Súvisiace články