Prevod vlastníctva kaštieľa a parku v Tonkovciach

Stanovisko MK SR k správe o výsledku kontroly hospodárenia s prostriedkami štátneho rozpočtu a majetkom štátu na Ministerstve kultúry SR v súvislosti s prevodom vlastníctva kaštieľa a parku v Tonkovciach, ktorý vypracoval NKÚ Slovenskej republikyV súlade so zákonom NR SR č. 278/1993 Z. z. o správe majetku štátu v znení neskorších predpisov rozhodol o odpredaji kaštieľa v Tonkovciach minister kultúry Milan Kňažko. Následne Ministerstvo financií SR listom zo dňa 8.10.2003 udelilo Ministerstvu kultúry SR súhlas s odplatným prevodom kaštieľa v Tonkovciach za zmluvou a dodatkom dohodnutých podmienok. Následne terajší minister kultúry Rudolf Chmel dal návrh na zápis do katastra nehnuteľností.

V súvislosti s informáciami, ktoré dnes poskytla novinárom podpredsedníčka NKÚ Danica Borisová, uvádza MK SR nasledovné: vo veci predaja kaštieľa Tonkovce MK SR neporušilo zákon.

Nález NKÚ znel, že v troch súdno-znaleckých posudkoch bola nesprávne stanovená sadzba za 1m2 ( bola použitá cena 20,- Sk za 1 m2 pozemku a nebola použitá cena 70,- Sk za 1m2 pozemku ). Rozdiel pri uplatnení sadzby 70 Sk za 1 m2 pozemku by činil o 343 232,- Sk viac ako kupujúci uhradil za celý areál kaštieľa a parku. MK SR nemá možnosť preskúmať odbornosť súdno – znaleckých posudkov, ktoré v prípade kaštieľa v Tonkovciach vypracovali traja súdni znalci. Nález NKÚ konštatuje, že nepochybilo MK SR, ale údajne traja súdni znalci, ktorí vypracovali posudky.

Zdroj: Ministerstvo kultúry SR

Nové články 1x za mesiac na váš eMail.

Nerozosielame spam! Prečítajte si naše podmienky použitia.

Súvisiace články