Prešov: Časť Mlynského náhonu zasypú, časť uchovajú

2. júna 2008 – Mlynský náhon, ktorý sa tiahne Prešovom v dĺžke asi troch kilometrov, plánuje mesto zasypať. Voda v ňom nepreteká už takmer päťdesiat rokov a jeho koryto je stavebnou činnosťou na mnohých miestach zahatané. Asanačné práce by mala vykonať Východoslovenská vodárenská spoločnosť Košice, ktorá v meste vymieňa kanalizačnú sieť v rámci projektu Čistá Torysa. Primátor Prešova Pavel Hagyari chce niektoré kratšie úseky starého jarku zrekonštruovať a zachrániť ako kus vzácnej histórie pre budúce generácie. Vypracovanie štúdie zveril architektovi Ľudovítovi Sakalovi, ktorý by mal navrhnúť riešenie na štyroch kratších úsekoch na Baštovej a Okružnej ulici. Primátor plánuje projekt predložiť poslancom 12. júna na najbližšie zastupiteľstvo.

“Predchádzajúce roky boli veľmi necitlivé a nechali to všetko zdevastovať. Myslím si, že je to taká silná časť histórie mesta, že sa treba pokúsiť ju zachovať,” uviedol Hagyari. Prvý úsek jarku by sa mal obnoviť pri starej elektrárni, kde sa zachovalo unikátne technické zariadenie a stojí tu aj vodná veža tzv. Kumšt. Náklady s tým spojené by chcel primátor financovať z mestských peňazí. Ďalšia rekonštrukcia náhonu by sa mala urobiť neďaleko hotelovej akadémie pri penzióne Ludwik, ktorého majiteľ chce do projektu vložiť vlastné investície. Ďalšie dva úseky by sa mali stavebne upraviť oproti hádzanárskej hale a na rohu Kúpeľnej ulice pri základnej škole, kde by mal vzniknúť aj menší parčík.

Aké náklady si celý projekt vyžiada, primátor nezverejnil. Mesto rokuje aj s ďalšími podnikateľmi o finančnej podpore a tiež s majiteľmi pozemkov, ktoré susedia s Mlynským náhonom.

Nové články 1x za mesiac na váš eMail.

Nerozosielame spam! Prečítajte si naše podmienky použitia.

Súvisiace články

Projekt sochy Krista je stále aktuálny, odsunula ho kríza

Projekt sochy Ježiša Krista, ktorá sa má vypínať nad Prešovom, je momentálne nereálny. Povedal to primátor Prešova Pavel Hagyari, ktorý je otcom tejto myšlienky. Odhaduje, že realizácia monumentu by sa mohla začať o dva roky. Dôvodom na oddialenie termínu je kríza, ktorá odradila investorov od tejto investície. Najvyššia socha Ježiša Krista na svete má byť financovaná z celosvetovej zbierky a z peňazí sponzorov. Hagyari výšku investície odhaduje na 3 mil. €, pôvodne sa rátalo so sumou 30 mil. Sk.

V Slánskych vrchoch sa rodí projekt opálového mestečka

Mesto Prešov chce kooperovať na projekte opálového mestečka na Dubníku, ktoré by sa mohlo stať najväčším lákadlom cestovného ruchu v regióne. Projekt je zameraný na prezentáciu histórie ťažby opálu a sprístupnenie štôlni. Návštevník opálového mestečka by sa dozvedel o zaujímavostiach ťažby ako aj spracovaní opálu. Mohol by navštíviť staré banské diela, hľadať zostatky opálu po ťažbe, zažiť adrenalín potápaním sa v zatopenej bani Viliam. Veľkou atrakciou sú netopiere, v opustených štôlňach zimuje 4 000 jedincov, ktoré patria k 16 zisteným druhom netopierov.