Premiestnenie gréckokatolíckeho dreveného chrámu Nanebovstúpenia Pána z obce Šmigovec (okres Snina)

Obrázok k článku

Občianske združenie Združenie inteligencie Rusínov Slovenska so sídlom v Bratislave volá po verejnom dialógu na tému premiestnenia gréckokatolíckeho dreveného chrámu Nanebovstúpenia Pána, národnej kultúrnej pamiatky, z obce Šmigovec v okrese Snina do miniskanzenu drevených chrámov v Ľutine v okrese Sabinov. V otvorenom liste, ktorý toto rusínske združenie adresovalo predsedníčke vlády Ivete Radičovej a ministrovi kultúry Danielovi Krajcerovi, sa uvádza, že v mene rusínskej menšiny na Slovensku sú kategoricky proti tomuto zámeru. „Žiadame o spoločné hľadanie najlepšieho riešenia záchrany chrámu za účasti odborníkov – historikov, etnológov, pamiatkarov a aj nás, Rusínov, ktorí z rôznych, najmä ekonomických dôvodov nežijeme v našich rodných obciach sninského regiónu,“ píše sa vo výzve, pod ktorou je podpísaný predseda OZ ZIRS Michal Šteňo.
So zámerom premiestniť drevený chrám na pútnické miesto gréckokatolíckych veriacich do Ľutiny prišiel Gréckokatolícky arcibiskupský úrad v Prešove. V liste sa uvádza, že celý proces s vyhlásením národnej kultúrnej pamiatky sa odohral pozoruhodne rýchlo. Vlani 15. novembra bola na Krajský pamiatkový úrad v Prešove podaná žiadosť a o necelý mesiac 12. decembra Pamiatkový úrad SR v Bratislave vyhlásil drevený chrám v Šmigovci za národnú kultúrnu pamiatku. Rusíni v tom vidia dohodnutú stratégiu. „Pretože už 19. 12. 2011 bola Krajskému pamiatkovému úradu Prešov podaná ďalšia žiadosť o premiestnenie chrámu do pútnického miesta Ľutina a hneď v januári bolo vydané rozhodnutie a súhlas s trvalým premiestnením drevenej cerkvi,“ píše sa v liste. Do celého zámeru podľa autora listu zapadá aj fakt, že v roku 2009 na štátne náklady bol zreštaurovaný vzácny ikonostas zo Šmigoviec, ktorý namiesto aby sa vrátil vlastníkovi, je stále v priestoroch Gréckokatolíckeho arcibiskupstva v Prešove. Podľa neho dá sa predpokladať, že v krátkom čase bude podaná ešte jedna žiadosť a k veriacim v Šmigovci sa už ikonostas nikdy nevráti.
Šteňo žiada o prešetrenie prístupu kompetentných z Pamiatkového úradu SR a prosí o pomoc pri zastavení kultúrneho barbarstva, ktoré sa realizuje so súhlasom úradu. „Od štátnych úradníkov očakávame väčšiu úctu ku kultúrnemu dedičstvu Rusínov na Slovensku a aj úctu k miestam, kde toto kultúrne dedičstvo vzniklo. Vyjadrujeme hlboké sklamanie nad postupom Krajského pamiatkového úradu Prešov, ktorý na tento, pre nás nepochopiteľný nápad, prešovského arcibiskupa a metropolitu Jána Babjaka SJ pristúpil. Prinajmenšom zvláštna a hodná pozornosti kontrolných orgánov štátu je mimoriadna rýchlosť, s akou sa celý proces uskutočnil,“ uvádza sa v liste.
Drevený chrám je pre Rusínov dôležitým dedičstvom, odkazom pre súčasníkov aj pre budúce generácie. Je spätý s miestom, kde sa narodili, žili a kde sa vracajú ich potomkovia pri hľadaní svojej identity a koreňov. „Je pre nás nepochopiteľné, že pamiatkari – ochrancovia pamiatok, ktorí by mali pomáhať, prispievajú niektorými rozhodnutiami k narúšaniu integrity ľudí a kraja. Veľmi citlivo vnímame tieto pre nás arogantné metódy a postupy, ktoré boli vlastné komunistickému režimu,“ píše predseda OZ ZIRS.
V obci Šmigovec žije do 100 obyvateľov. Bohoslužby sa tu vykonávajú asi 15 rokov v novom murovanom chráme, zhruba odvtedy je drevený chrám zatvorený.
Agentúra SITA požiada o stanovisko aj Krajský pamiatkový úrad Prešov.

Nové články 1x za mesiac na váš eMail.

Nerozosielame spam! Prečítajte si naše podmienky použitia.

Súvisiace články

Odpovede

  1. Šmigovec a

    Šmigovec a premiestnenie chrámu

    Obec Šmigovec v okrese Snina nesúhlasí s premiestnením dreveného chrámu. Národnú kultúrnu pamiatku z 18. storočia chce Gréckokatolícka cirkev premiestniť do obce Ľutina v okrese Sabinov. Šmigovčania s tým však nesúhlasia napriek tomu, že majú nový murovaný chrám. Krajský pamiatkový úrad vydal rozhodnutie o povolení presunu, keďže obec najprv súhlasila. Viac povie Maroš Černý.
     

    http://www.rozhlas.sk/spravy/Smigovec-a-premiestnenie-chramu?l=1&i=29866&p=1 

  2. Zo sninského okresu boli

    Zo sninského okresu boli premiestnené už dva:
    – chrám zo Zboja v roku 1967 do Bardejovských kúpeľov                           
    – chrám z Novej Sedlice v roku 1971 do Humenného.

     

    Podobný osud čaká aj drevený chrám Nanebovstúpenia Pána v Šmigovci z roku 1755. Gréckokatolícka cirkev ho chce dať rozobrať, previezť do 230 km vzdialeného miniskanzenu v putníckom mieste Ľutina a tam ho zrekonštruovať

  3. osobne ma velmi tesi, ze sa

    osobne ma velmi tesi, ze sa rusini ozvali, aj ked ktovie ci im to bude nieco platne.

    Zachovat kulturnu pamiatku na mieste, kam patri je ovela hodnotnejsie ako ju preniest do skanzenu. Skanzen je pre mna posledna moznost a to vtedy ak by som mal volit medzi uplnym zanikom a nim.

    Takze drzim palce, Rusini.

  4. Už len nápad obrať niekoho o

    Už len nápad obrať niekoho o vec na ktorú nemá ani len morálne právo je zavrnutiahodný hriech.Ak s takým niečím prídu cirkevní hodnostári,je to brutálna arogancia najhrubšieho zrna.Brali nám tatari,turci,rakúšania … a napokon komunisti.Teraz máme nových mocipánov,poučených dejinami,neštítiacích sa činov pre ktoré iných zatracujú.Vždy je čo vziať,aj kostol,hlavné je to,vyšperkovať pútné miesto a bude nám odpustené.Získať súhlas pamiatkárov nieje problém,túto inštytúciu už roky kočujú politickí nominanti strany poplatnej církvy.Celé generácie ľutinčanov sa budú hanbiť že majú niečo za čím šmigovskí spoluveriaci žialia.Demokracia v sutane je,ak šikovný arcibiskup sa parádi s vydarenou replikou.Určite mu prispejú aj amerckí priatelia drevených chrámov.Kto trpí syndromom neomylnosti nemá výčitky svedomia.

Comments are closed.