Prehliadka priblíži zaujímavé miesta parku pri kaštieli v Dolnej Krupej, ktorý je spájaný s Beethovenom

Obrázok k článku od zora.

Komentovaná prehliadka historického parku kaštieľa v Dolnej Krupej s názvom Posledné dotyky leta priblíži  dnes, v piatok 21. septembra, o 17:00 jeho najzaujímavejšie miesta, ale aj hudobnú tradíciu a život majiteľov kaštieľa, šľachtických rodov Brunsvikovcov a Chotekovcov. Podujatie je súčasťou Dní európskeho kultúrneho dedičstva. Informovala o ňom Zuzana Vášáryová zo Slovenského národného múzea.

 

Kaštieľ v Dolnej Krupej patrí Slovenskému národnému múzeu – Hudobnému múzeu. Už viac ako dvesto rokov je spájaný s menom hudobného génia Ludwiga van Beethovena, ktorý údajne v rokoch 1800 – 1806 Brunsvikovcov v kaštieli v Dolnej Krupej viackrát navštívil. Legenda hovorí, že práve tu má pôvod aj slávna Sonáta mesačného svitu a nemenej známy ,,List nesmrteľnej milenke“. Žiadny dokument, ktorý by hodnoverne potvrdzoval pôsobenie Beethovena v Dolnej Krupej, však zatiaľ nie je známy.

 

Pre návštevníkov piatkovej prehliadky bude pripravené aj hudobné vystúpenie gitarového dua Ľubomír Konečný – Vladimír Machala. V prípade dobrého počasia sa môžu tešiť aj na ochutnávku medoviny z produkcie miestnej firmy.

 

Dni európskeho kultúrneho dedičstva sa konajú v Európe od 1. do 30. septembra, ich cieľom je prehĺbiť záujem občanov o kultúrne dedičstvo Slovenska. Do tohtoročných Dní európskeho kultúrneho dedičstva sa zapája približne 50 krajín Európy.

Nové články 1x za mesiac na váš eMail.

Nerozosielame spam! Prečítajte si naše podmienky použitia.

Súvisiace články