Prehistorické odtlačky rúk v jaskyniach robili aj ženy

Prehistorické odtlačky rúk, aké sa zachovali napríklad vo francúzskych jaskyniach Pech Marle a Gargas či španielskej El Castillo, sa dlhé roky pripisovali len mužom. Výsledky nedávneho výskumu však poukazujú na to, že sa umeniu v paleolite venovali aj ženy.Dean Snow z Pennsylvánskej štátnej univerzity po ich analýze vyhlásil, že “aj povrchná prehliadka publikovaných fotografií mi naznačila, že je tam veľa ženských rúk.” Profesor Snow neskôr vylúčil možnosť, že by menšie odtlačky mohli urobiť mladší muži. “Veľmi dlhý prstenník … je slepou uličkou pre mužské ruky. Dlhý ukazovák a krátky malíček je veľmi ženský,” povedal pre časopis National Geographic. Jeho nálezy naznačujú, že ženy mali v prehistorickej spoločnosti väčšiu rolu, ako sa doteraz predpokladalo. “Nevieme, aká bola celková úloha umelcov a umelkýň vo vrcholnom paleolite, ale je to krok dopredu, aby sme mohli povedať, že veľká väčšina z nich boli ženy,” dodal.

Prehistorické odtlačky rúk sa tvorili pravdepodobne dvoma spôsobmi. Niektoré vznikli tak, že jednu ruku pritlačili na skalu a z trubičky, ktorú držali v druhej ruke, na ňu fúkali farbu. Druhý spôsob bol podobný, ale farbu fúkali z úst.


Informáciu zverejnila webová stránka www.dailymail.co.uk.

Nové články 1x za mesiac na váš eMail.

Nerozosielame spam! Prečítajte si naše podmienky použitia.

Súvisiace články

V Egypte objavili sarkofág s múmiou ženy

Egyptskí archeológovia objavili v oáze Baharíja nachádzajúcej sa približne 360 kilometrov juhozápadne od Káhiry sadrový sarkofág obsahujúci múmiu ženy alebo dievčaťa z obdobia pred približne 2300 rokmi. Informoval o tom generálny tajomník Najvyššej rady pre pamiatky Egypta Zahi Hawass.

Našli ženu a muža, ktorí asi žili v období trójskych vojen

Archeologický tím objavil v starovekom meste Trója telá ženy a muža, ktorí pravdepodobne zomreli v roku 1 200 pred naším letopočtom. Ak sa to potvrdí, dvojica žila v období, ktoré sa stalo legendárnym vďaka Homérovým opisom. Ako uviedol vedúci výkopových prác a profesor archeometrie na univerzite v Tübingene Ernst Pernicka, telá objavili v blízkosti obrannej línie mesta vybudovanej počas doby bronzovej.