Predstavili časť sochy pravdepodobne z rímskeho obdobia

Nemecký archeologický tím predstavil bronzovo-zlatú hlavu koňa, ktorá je zrejme zvyškom vyše dvetisíc rokov starej rímskej sochy. Objavili ju na území niekdajšieho rímskeho mesta blízko dediny Waldgirmes v Nemecku 12. augusta 2009.Okrem hlavy v životnej veľkosti objavili aj chodidlo jazdca. Uzdu zdobia zobrazenia boha vojny Marsa a bohyne víťazstva Viktórie. “Táto bronzová socha patrí k najlepším kúskom, ktoré boli kedy nájdené na území bývalej Rímskej ríše,” vyjadrila sa ministerka pre vedu a kultúru spolkovej krajiny Hesensko Eva Kühne-Hörmann. Podľa odborníkov a odborníčok, socha pochádza z roku tri alebo štyri pred naším letopočtom, keď mesto vzniklo, a zobrazuje cisára Augusta. Predpokladajú, že sochu rozbili a hlavu z nej rituálne hodili do studne Germáni po porážke rímskeho vojska v bitke pri lese Teutoburg v roku deväť nášho letopočtu.

Nové články 1x za mesiac na váš eMail.

Nerozosielame spam! Prečítajte si naše podmienky použitia.

Súvisiace články

Výber reštaurátora rímskeho nápisu

TRENČÍN 5. augusta 2001 (SITA) – Koncom týždňa sa za účasti renomovaných odborníkov uskutočnila obhliadka rímskeho nápisu na trenčianskej hradnej skale. Bola súčasťou výberového konania na reštaurovanie tejto najstaršej vonkajšej pamiatky na našom území z roku 179 nášho letopočtu. “Po obhliadke nám reštaurátori doručia svoje ponuky s návrhom odborných prác a cenou. V polovici augusta by sme mali poznať realizátora. Záujem prejavili naozaj tí najlepší reštaurátori. Potvrdili, že práce je možné dokončiť ešte v tomto roku,“ povedala investičná pracovníčka Trenčianskeho múzea Helena Šťastná.

Nálezy z výskumov na trase R1 predstavia na výstave

Nálezy z archeologických výskumov na trase rýchlostnej cesty R1 predstaví výstava v Ponitrianskom múzeu v Nitre. Vernisáž bude v utorok 8. júna o 14:00. Návštevníci si budú môcť pozrieť napríklad časť rímskej cisárskej sochy z pozláteného bronzu, šperky, prasleny či zaujímavé keramické súbory z Mikovho dvora pri Nitre. Množstvo nálezov bude pochádzať z Beladíc v okrese Nitra, kde bol jeden z najrozsiahlejších výskumov. Výstavu „R1 – Nitra – Tekovské Nemce – Banská Bystrica – Archeologické objavy“ organizuje Archeologický ústav v spolupráci s dodávateľom stavby Granvia Construction s.r.o., Nitrianskym samosprávnym krajom a múzeom.

V zálive Boka Kotorská objavili vrak rímskej lode

Vrak lode pochádzajúcej podľa všetkého z obdobia Rímskej ríše objavili na dne zálivu Boka Kotorská v Čiernej Hore. Ako vo vyhlásení uviedol tamojší Inštitút na ochranu kultúrneho dedičstva, podľa všetkého “sme našli loď, ktorá sa používala na prepravu tovarov.” Úrady miesto nálezu zatiaľ nezverejnili až do zabezpečenia jeho ochrany.

A. Okša reštaurátorom rímskeho nápisu na hradnej skale

TRENČÍN 17. augusta 2001 (SITA) – Autorizovaný reštaurátor Albín Okša podľa dnešného rozhodnutia bude realizovať v najbližších týždňoch odborné práce na záchranu rímskeho nápisu na trenčianskej hradnej skale. “Reštaurátorská komora nám odporučila štyroch odborníkov, ktorých sme oslovili. Návrh A. Okšu teraz posúdia pamiatkari. Od budúceho týždňa sa už začnú prípravné práce. Reštaurovanie sa skončí ešte v tomto roku,“ povedala riaditeľka Trenčianskeho múzea Katarína Babičová.