Pre návštevníkov sprístupnili vežu farského kostola v Hlohovci

Obrázok k článku

Pohľad na Hlohovec a okolie z výšky 27 metrov umožní Hlohovčanom aj návštevníkom mesta sprístupnenie veže rímskokatolíckeho Kostola sv. Michala Archanjela. Pre verejnosť bude sprístupnená od konca marca až do konca októbra. Po premiére počas vlaňajších Vianočných trhov, keď na vežu vyšliapali tisícky ľudí, sa začína prvá sezónna prevádzka. Zabezpečuje ju Vlastivedné múzeum v Hlohovci, ktoré si vežu prenajíma od cirkvi. Zároveň sa v predstihu postaralo o úpravy, ktoré zvýšili bezpečnosť návštevníkov.

 

Počas víkendov a mestských podujatí bude kostolná veža otvorená od 13:00 do 18:00, cez týždeň len na telefonickú objednávku. Dospelí zaplatia za výstup na vežu 1,20 eura, študenti a dôchodcovia 80 centov, vstupenka platí zároveň aj do výstavných priestorov Vlastivedného múzea.

 

Farský Kostol sv. Michala Archanjela je najvýznamnejšou sakrálnou pamiatkou Hlohovca. Jeho pôvod siaha do druhej polovice 13. a začiatku 14. storočia, keď na jeho mieste stál kostol nemeckej osady. Koncom 14. až začiatkom 15. storočia bol farský chrám vďaka štedrej podpore zemepanského rodu Ilockých nákladne prestavaný v duchu francúzskej gotiky. Mimoriadnu umeleckú a historickú hodnotu má hlavný gotický vstupný portál s plastickým ostením, dekorom fiál, listov, s hlavou panovníka a erbom. V časoch husitských bojov v 30. rokoch 15. storočia bol kostol opevnený hradbovým múrom. V druhej polovici 17. storočia sa zmenilo patrocínium hlohovského farského kostola, ktorý bol spolu s celou farnosťou zasvätený sv. Michalovi archanjelovi.

 

 

Nové články 1x za mesiac na váš eMail.

Nerozosielame spam! Prečítajte si naše podmienky použitia.

Súvisiace články

Mestskú vežu otvoria po dlhšom čase od soboty pre verejnosť

BRATISLAVA 29. júna (SITA) – V improvizovanom režime otvoria v sobotu jednu z najvýznamnejších kultúrnych pamiatok Trenčína – mestskú vežu. V uplynulom období nebola sprístupnená a výstup na ňu bol povolený iba výnimočne počas Dňa otvorených dverí na Mestskom úrade (MsÚ). Obnovenie veže bolo súčasťou širšej úpravy budovy úradu, kedy zrekonštruovali aj pôvodné pavlačové schody vo veži a umiestnili nové vežové hodiny s kruhovým ciferníkom. Súčasný vzhľad tejto pamiatky je dielom trenčianskych architektov, autorskej dvojice Balaščák-Ondrejka.